Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinär frias efter hunddöd

Ett par från Tierps kommun har anmält en veterinär i Uppsala för felbehandling av en hund. Nu har ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut beslutat att veterinären inte agerat försumligt i sin yrkesutövning.

Annons

Det var i december 2009 som parets hund plötsligt blev sjuk och paret åkte akut till universitetsdjurssjukhuset i Uppsala. Väl där undersöktes hunden av en sköterska och en veterinärstudent. Paret är kritiskt till att det tog en halvtimme innan en veterinär undersökte hunden. Hunden blev snabbt sämre och avled kort efter ankomsten till sjukhuset.

Veterinären har å sin sida hävdat att både paret, sköterskan och veterinärstudenten upplevde att hundens tillstånd förbättrades och därför var veterinären tvungen att ägna sig åt de andra akutfallen. Veterinären menar också att man inte kunde förutse att hundens tillstånd skulle försämras så snabbt och att hundens död sannolikt inte kunnat undvikas även om veterinären träffat hunden några minuter tidigare.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut skriver i sitt beslut att "utgången är olycklig men det är ansvarsnämndens uppfattning att det inte är sannolikt att en tidigare åtgärd från veterinärens sida hade kunnat ändra utgången. Ansvarsnämnden finner ingen anledning att rikta kritik mot veterinärens agerande och anmälan ska därför inte leda till disciplinpåföljd".

Mer läsning

Annons