Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktoria vill ge plats åt Tierps ungdomar

/
  • NYKOMLING. Viktoria Wennberg är en av 16 nya ledamöter i Tierps kommunfullmäktige den kommande mandatperioden.

Hon vill att politikerna ska öppna fler dörrar åt ungdomarna.
Men först ska Viktoria Wennberg, 23, själv ta klivet in i kommunfullmäktige.
– Det finns många unga i Tierp som vill engagera sig, säger den färska ledamoten för Socialdemokraterna.

Annons

Efter att alla röster och personkryss är räknade står det klart vilka som ska representera Tierps kommunfullmäktige de närmaste fyra åren. Viktoria Wennberg blev invald som nummer 20 på Socialdemokraternas valsedel.

För den 23-åriga biokemistudenten är det självklart att engagera sig.

Redan vid 14 års ålder hade hon sina första uppdrag i Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) i Tierp. Nio år senare är hon riksordförande i samma organisation. Viktoria menar att hon har nytta av att ha sett att det faktiskt går att göra skillnad.

– Då är det lätt att känna att jag kan göra det i mitt eget samhälle också.

Engagemang på flera håll

Vid sidan av SMU tar engagemanget i broderskapsrörelsen och platsen i kårfullmäktige för S-studenterna i Uppsala en hel del av Viktorias tid. Trots sin redan gedigna erfarenhet tycker hon inte att det är ett måste för att ge sig in i partipolitiken.

– Det är bra med en blandning. Det finns många unga i Tierp som är sugna på att engagera sig. Inte minst inom ungdomsnätverket, säger hon.

Hon tycker att det märks att medelåldern är hög bland dagens ledamöter, och hoppas kunna tillföra nya perspektiv.

– Jag kan säga att Högbergsskolan är en bra skola, för jag har gått där själv. Det märker jag när jag mäter mig med andra. De äldre vet inte hur det är att gå där.

Viktoria brinner också för att göra Tierps kommun mer rättvis. Hon vill se mer av rättvisemärkta alternativ i mataffärerna och på restaurangerna.

– Det är fel att sitta i Sverige och säga att man ska vara med i facket, och samtidigt dricka kaffe som kommer från någon som inte är med i facket.

Viktoria Wennbergs pappa är landstingspolitikern och förra kommunalrådet i Tierps kommun Börje Wennberg. Något som inte bara är positivt för henne.

– Det är självklart lättare att ha en pappa som har erfarenhet, och han är en stor förebild för mig. Men det kan bli svårare att göra sig ett eget namn, och vi tycker inte alltid lika.

Mer läsning

Annons