Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Visst ska ungdomar få ett svar”

– Det är viktigt att även de yngre har ett inflytande.
De säger Bengt-Olov Eriksson (S) ordförande i kommunstyrelsen med anledning av att ungdomar i Tierp har svårt att göra sin röst hörd.

Annons

Som Arbetarbladet skrev i går visar en demokratienkät från Rädda Barnen att fyra av fem elever i Tierps kommun saknar möjligheten att föra fram sina synpunkter till lokala politiker. Flertalet som Arbetarbladet talat med vet inte hur de ska gå till väga. De saknar information och en kontaktperson att vända sig till. Dessutom vill de att politikerna besöker skolor oftare för att lyssna på deras åsikter.

– Självklart måste vi ta kontakt med ungdomar. Upplever man att det är svårt att ta kontakt så är det sanningen, säger Eriksson som framhåller att han själv brukar träffa avgångsklasser på Högbergskolan.

Han tycker att det finns möjligheter för främst gymnasieeleverna att påverka – men medger att det inte finns någon organiserad form för att ta in ungdomars åsikter.

– Vi måste fundera på hur vi ska förbättra kommunikationen. Det är många det gäller och vi måste hitta ett system för att det här ska fungera. Naturligtvis ligger ett ansvar på skolan för att hitta en form, säger Eriksson som får en del mejl från elever.

Att en ungdom inte fått svar på ett mejl om tillåtelse att bygga en crossbana i Söderfors beklagar Eriksson.

– Man ska få ett svar, oavsett om man är ung eller vuxen.

Eriksson framhåller att han och Jonas Nyberg (S), ordförande för utskottet barn och ungdom, gör besök på skolor. De träffar också Tierps ungdomsnätverk en gång i kvartalet där frågor och synpunkter diskuteras. Tanken är att nätverket ska vara ungdomars röst i Tierps kommun.

Flera ungdomar jag talade med kände inte till ungdomsnätverket. Hur ser du på det?

– Vi träffas regelbundet och det fungerar bra. Om det sedan inte fungerar mellan nätverket och elever kan jag inte svara för.

Mer läsning

Annons