Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wollerts får bygga en silo i Mehedeby

/
  • tre års väntan. Här intill kvarnen i Mehedeby får nu Wollerts Spannmål, efter tre års strider i både kommun, förvaltningsrätt och länsstyrelse, bygga en silo. Grannarnas protester har inte hörsammats i någon av instanserna och nu kan Wollerts planera för att bygga en silo i framtiden.

Efter tre år av överklaganden och avslag har förvaltningsrätten gett Tierps kommun rätt. Wollerts Spannmål får ja på sin ansökan att bygga en silo intill kvarnen i Mehedeby.

Annons

Kvarnen, som är uppförd långt innan nuvarande detaljplan började gälla, har en byggnadshöjd på 16 meter och i dag tillåts endast 7,5 meter höga byggnader.

Enligt ansökan skulle siloanläggningen få en högsta höjd om 14 meter.

Under 2008 sa kommunen ja till bygget då man ansåg att byggnadshöjden skulle innebära en mindre avvikelse från gällande detaljplan.

Grannar överklagade

Sex grannar som bor i närheten hävdade då att silon skulle skymma deras uteplatser och balkonger samt förstärka buller och ljud från järnvägen. Grannarna överklagade därför till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutade under 2010 att avslå grannarnas överklaganden.

Men grannarna tog ärendet vidare och överklagade till förvaltningsrätten, som nu efter tre år avslagit även detta överklagande.

– Jag var helt säker på att förvaltningsrätten inte skulle ändra vårt beslut. Våra handläggare är kompetenta och tog ett korrekt beslut från början, konstaterar Göran Carlsson (S), ordförande för samhällsbyggnadsutskottet.

Välkommet beslut

För företagets vd, Svante Wollert, är beslutet välkommet.

– Man hade vant sig vid tanken på att det inte skulle bli någon silo. Men intresset finns fortfarande kvar från vår sida, säger han och fortsätter,

– Fast det blir i framtiden, just nu har vi fullt upp med skörden.

Mer läsning

Annons