Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylwa hjälper vård­anställda att fimpa för gott

/
  • Arbetsterapeuten Ylwa Karlsson jobbar med att hjälpa anställda inom vård och omsorg att fimpa för gott.Foto: Andreas  Andersson

Rökningen minskar bland kommunanställda i Tierp. Arbetsterapeuten Ylwa Karlsson jobbar med att hjälpa anställda inom vård och omsorg att fimpa för gott.
– Vi ser tydligt hur rökningen minskar även här, säger hon.

Annons

Ylwa Karlsson och hennes kollega Helena Jansson har i nästan ett års tid arbetat med rökavvänjningsgrupper. Grupperna riktar sig mot anställda inom vård och omsorg i Tierps kommun. För några år sedan rökte var fjärde anställd inom just den avdelningen.

– Det var en väldigt hög siffra, generellt sett ligger den väl på 15 procent. Men nu ser vi att det minskat avsevärt, säger Karlsson.

Totalt har de båda haft hand om fem grupper med totalt 31 anställda som vill sluta röka. Resultatet har varit blandat, många har lyckats bra medan andra fortsatt att röka.

– Det handlar ju mycket om motivation. Det svåraste är faktiskt att bli av med vanorna, att man ska röka efter kaffet eller efter maten, säger Ylwa Karlsson.

Under dagens möte intygar flera av gruppens medlemmar att rökavvänjningen är ett bra initiativ från kommunens sida. Ylva Åkerlund har rökt i 36 år men har nu bestämt sig för att det är dags att ge upp vanan.

– Det blir mer definitivt när man kommer till en grupp så här. Det är en spark i arslet och man kan stötta varandra, säger hon.

Förra veckan presenterade Folkhälsoinstitutet en undersökning som visar att rökningen minskar i hela landet och i alla åldrar och samhällsgrupper. Ylwa Karlsson har en egen teori om hur det kommer sig att många väljer att sluta röka just nu.

– Människor som är i 60–70-årsåldern är den första generationen som har rökt i hela sitt liv. Jag tror att många känner någon som har blivit sjuk och då får sig en tankeställare. Sen är det väldigt inne med hälsa just nu, säger hon.

Mer läsning

Annons