Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ystra kossor rusade ut

/

På söndagen var det efterlängtad utgång för Nyväga gårds 145 kor. För första gången på tre år var återigen allmänheten välkommen att delta i kosläppet. Det lockade hundratals barnfamiljer.

Annons

– Jag tycker det är jätteviktigt och roligt att barnen får komma och se djur och hur det ser ut på en gård. Alla barn i dag vet inte hur en ko ser ut och var mjölken kommer ifrån, säger Janneke Brink som driver Nyväga gård tillsammans med sin man Freerk Boersma.

Familjen Lindberg Thyr fanns med i publiken när de ystra korna stångades och hoppade runt i hagen efter att nyss blivit utsläppta för första gången efter vintern.

Pappa Thomas var den som tog initiativet till att med familjen på gårdsbesöket.

– Det är ju kul att komma ut på något, säger han och får medhåll av barnen Meja och Mio.

– Det är kul att se alla djur och traktorer. Och träffa kalvar.

Mamma Ulrika passade på att köpa råmjölk, den mjölk som korna har i sina juver precis efter att ha kalvat. Det är en extra näringsrik mjölk.

– Det gäller att passa på när man får chansen. Jag gör kalvost på den, det är jättegott, säger Ulrika Lindberg.

Janneke Brink konstaterar att råmjölken går åt i rask takt. Förutom att Nyväga gård säljer sin vanliga mjölk via Gefleortens mejeri kommer de från i sommar även att ha egen försäljning av färskmjölk på gården.

– Den är ohomogeniserad och kan därför vara lättare att smälta för de som kanske har svårt att tåla vanlig mjölk, säger Janneke Brink.

Även om det är mycket jobb att ta emot så mycket gäster som de som kommer vid kosläppet tycker hon att det är väldigt roligt med besök och hon välkomnar de som vill titta förbi även vid andra tillfällen.

– Förutom kor har vi får, höns, en vallhund och snälla katter. Man är alltid välkommen förbi och hälsa på, säger hon.

Mer läsning