Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvonne hyllar demensvården i Karlholm

/
  • Yvonne och Roland Karlsson deltog i invigningsfesten av demenscentrat vid Wesslandia. Yvonne, som besöker Roland ett par gånger i veckan, berömmer personalen.
  • Undersköterskan Lotta Argården trivs med jobbet. Hon poängterar att den som ska jobba på denenscentrat i Karlholmsbruk verkligen måste vara intresserad.

Yvonne Karlsson kramar maken Rolands hand och stryker honom på kinden.

Det är officiell invigning av demenscentrat på Wesslandia i Karlholmsbruk.

– I dag har han den där gnistan i ögonen. Det är jobbigt då han inte känner igen mig, säger Yvonne.

Annons

De båda dricker kaffe och äter tårta. Här har Roland bott sedan oktober. Tidigare skötte Yvonne honom hemma i Tierp med växelvis avlastning på Danielsgården.

– Jag trodde att jag visste hur han skulle skötas. Men här har Roland det bra. Personalen är toppen.

– Ibland var jag nog lite överbeskyddande. När han tog på skjortan på fötterna hjälpte jag honom då vi båda två blev ledsna när det blev fel.

Yvonne hälsar på sin make ett par gånger i veckan.

– Det fungerar eftersom det går bussar. Själv har jag inget körkort.

Tolkar signaler

Över huvud taget är det ett riktigt kramkalas. Anhöriga sitter med sina nära och kära och håller om dem. Undersköterskan Lotta Argården berättar att hon vid kontakten med dementa måste tolka signaler eftersom de inte kan uttrycka sig. Argården, som fått vidareutbildning i demensvård, säger att jobbet känns meningsfullt.

– När jag kommer in på en avdelning kan det vara jättestökigt. Sedan lugnar det ned sig och man känner att man gjort nytta.

Ulla-Pia Persson, specialistutbildad i demensvård, och aktivitetsansvarige Anette Woltz berättar att de ordnar musikstunder, gör utflykter, spelar bingo och har tidningsläsning med pensionärer.

– Aktiviteter minskar behovet av lugnande medicin, säger Ulla-Pia Persson.

46 platser

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) håller invigningstalet. Han säger att centrat är kommunens stolthet med sin samlade kompetens om sjukdomen. Här finns 46 platser. Centrat öppnades i somras och hit flyttades 15 dementa från nedlagda Forshem.

Åter till Yvonne och Roland. Invigningsbandet ”Ullas spelmanstrio ”bjuder på en hambo. Yvonne berättar att de båda tävlingsdansat. Och musiken verkar väcka maken.

– Det är klart jag minns att jag dansat, säger Roland försiktigt.

Mer läsning

Annons