Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiga är guld...

/
  • Dags att bestämma sig Mona. Det är två år kvar till valet. TVÅ. ÅR. Visst finns det en poäng med att på förhand bestämma sig för vilka partier man vill leka regering med.

Socialdemokraterna sket i det berömda blå skåpet. Och dök med 6,2 procent i Synovates senaste opinionsmätning. Inte illa.

Annons

Att veta när man skall hålla käften är en dygd. Men tyvärr verkar det inte riktigt vara en dygd socialdemokraternas ledande skikt är begåvad med. Uppenbarligen. I stället för att förhandla i det tysta, lyssna neråt i organisationen och förankra planerna på samarbete inom oppositionen, för att sedan offentliggöra planerna, valde man att förhandla med miljöpartiet och sedan gå till kungs.

Och nu ser vi resultatet av denna oskickliga hanteringen av ett i grunden tämligen delikat dilemma.

Under månaden detta skedde förlorade socialdemokraterna 6,2 procent av sitt väljarstöd, vilket enligt Ekot motsvarar 340 000 väljare.

Opinionsmätningar under mellanvalsår är egentligen inte särskilt mycket att fästa vikt vid. Frågan som ställs är vilket parti vi skulle rösta på i dag om det hade varit val. Svaret på den frågan säger på intet vis något om vad vi kan förvänta oss för valresultat, eftersom dagens väljarkår är en otrogen skara som till största del dessutom bestämmer hur de skall rösta i valrörelsens slutskede.

Moderaterna gick å sin sida däremot upp med 4,5 procent. Vilket får förmodas bero på den pågående finanskrisen vars verkningar Sverige ännu är relativt förskonade ifrån. Regeringen har lyckats skapa en bild av sig själv som ansvarstagande och förmögna att agera snabbt i samband med bland annat varslen vid Volvo, vilket förmodligen ökat väljarnas förtroende för moderaterna.

Tittar vi närmare på siffrorna Synovate levererar är det lätt att komma till slutsatsen att regeringsfrågan egentligen på det hela taget är ett tämligen ointressant tankeexperiment. Skulle vi gå till val i dag skulle exempelvis inte kristdemokraterna ens ta sig in i riksdagen med sitt väljarstöd på 3,3 procent.

Vid valet 2006 fick Sverigedemokraterna 2,93 procent av svenskarnas röster. Ett resultat skrämmande nära 4 procentsspärren för ett parti som den politiska eliten i Sverige i det närmsta avfärdat som en politisk parentes. Sverigedemokraterna har under många års tid arbetat målmedvetet i det tysta och sakta vunnit mark i de lokala, demokratiskt valda församlingarna. Att mota Sverigedemokraterna från riksdagens portar borde vara ett gemensamt mål för samtliga partier, långt högre prioriterat än tekniskt taktiserande.

Regeringsfrågan har blåsts upp bortom alla rimliga proportioner. Partierna är besatta av den. Medierna lika så. För partierna handlar det om en politisk teknikalitet. Det finns en poäng med att förbereda sig eventualiteter. För landets medieelit och politiska analytiker har analysen av regeringsfrågan blivit till ett sätt att hävda sin egen politiska fingertoppskänsla och intelligens på. Men hur viktig är frågan egentligen för väljarna?

Mer läsning

Annons