Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till systrars och bröders hjälp

Annons

För någon vecka sedan skrev fyra LO-tjänstemän en debattartikel till stöd för Miljöpartiets, Vänsterns och Socialdemokraternas valrörelse. Man pekade på vad den trepartialliansen tänker göra om den vinner valet. Mer stöd till de arbetslösa, högre bidrag till de sjuka och strängare lagar för arbetsgivarna vid arbetsbrist. Visst, det får man ju tycka är bra. Men man säger ingenting om hur pengar ska skapas via industrijobb och exportinkomster för att finansiera statens utgifter.


Inte ett ord sägs om hur Mp-V-S ser på energifrågan och avvecklingen av kärnkraften. Där har ju en majoritet av LO-medlemmarna en helt annan uppfattning än de tre partierna på vänsterkanten. LO-medlemmen vill behålla och utveckla kärnkraften och ställer inte upp på den politik som Miljöpartiet och Vänstern har krävt för att stödja Mona Sahlin, Östros m fl i valet.
För 20 år sedan fick vi i Sverige beröm för hur bra de 12 svenska kärnkraftaggregaten gick och för den höga kunskapen svensk industri hade inom detta teknikområde. Sedan hände det ”otänkbara” – det blev i lag förbjudet att i Sverige forska om och utveckla underhåll och drift av våra kärnkraftverk. Det beslutet tog Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet och idag har de 10 kvarvarande kärnkraftaggregaten låg produktion till glädje möjligen för Miljöpartiet men knappast för miljön, ekonomin och välfärden i Sverige.
De fyra LO-tjänstemännen ska självfallet framföra sina åsikter men då hellre som privatpersoner än som företrädare för LO-kollektivet. De framför snarare vänsterpartiernas åsikter än de som medlemmarna i olika fack har.
Björn Frankson (M)

Mer läsning

Annons