Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i Björksätra efter ett varv runt jorden

/
 • Hemma igen. Per och Ann-Magritt Strömstedt är tillbaka i Sandviken efter sin jordenrunt-resa på ett år. Nu bor de i en        lägenhet i Björksätra.
 • Pläd från Mexico
 • Galtskinn från Slovenien
 • Från Thailand. Den här baren gjord i teak och redwood kunde Per och Ann-Magritt inte motstå. De köpte den i norra Thailand och skickade hem den med båt.

I juni förra året drog Per och Ann-Magritt Strömstedt i väg på sin jorden runt-resa. Förväntansfulla och reslystna med varsin ryggsäck på ryggen. De hade sålt nästan allt de ägde och hade fått tjänstledigt från sina jobb. Ett år senare är de tillbaka igen i Sandviken. Fyllda med minnen och intryck och reslusten är minst lika stark som tidigare.

Annons

– Vi har haft ett otroligt bra år, säger Ann-Magritt och Per nickar ivrigt medhåll och berättar att de besökt 25 länder. En del väldigt snabbt och i andra har de stannat längre.

– Vi har haft det jättebra, inte blivit sjuka förutom att Ann-Magritt blev litet magsjuk under en tågresa, men annars ingenting. Vi har inte varit särskilt försiktiga av oss utan köpt mat på gatan och ätit på hål-i-väggenställen, säger Per.

Däremot fick de ett bakslag redan tidigt på resan. Jorden runt-resan startade med en bilresa i Europas länder och i Prag blev de bestulna på sina ryggsäckar.

– Vi får skylla oss själva för att vi lämnade grejerna i bilen över natten.

Det som stals var kläder, kängor och campingutrustning. Som tur var hade de inte lämnat vare sig kamera eller dator i bilen.

De hade planerat sin resa hemma och beställt flygbiljetter för hela resrutten i förväg.

Skarpa kontraster

 

– Det var tjugofem flygtider som vi bara måste passa på ett helt år, resten av tiden bestämde vi helt själva över, säger Per.

Nu måste de passa tider varje dag. De har åter börjat jobba – Per på Sandvik Coromant och Ann-Magritt inom vården.

– Det är en omställning med alla måsten plötsligt, vi har nog inte landat riktigt än, suckskrattar Ann-Magritt.

Resan tog slut i Köpenhamn i början av juni, därifrån åkte de till Pers syster i Skåne. Efter några dygns vila körde de hemåt till Sandviken.

– Hela bilresan hem satt vi bara och njöt av att vi har så vacker natur i Sverige. Om det är något vi har saknat under året så är det våra säsonger i Sverige, säger Ann-Magritt, men konstaterar också att ständig värme under året var förutsättningen för att kunna resa med så lätt bagage som de gjorde.

– Vi hade 22 kg i varje ryggsäck. Det var precis så mycket vi orkade bära utan att det blev besvärligt.

Tio paket med inköpta prylar har de skickat hem under resans gång. Största paketet var den fristående baren i snidad teak och redwood från norra Thailand.

Det starkaste minnet är de tio dagarnas safari i Botswana och Zimbabwe. De ingick i en grupp på tio personer som tältade på savannen och såg mängder med vilda djur.

– Det var häftigt. Vi hade en elefant som kom så nära på natten att han klev över tältlinorna!

Andra värderingar

 

Dagen efter de kom hem till Sandviken besökte de Sandvikenhus, fick titta på några lediga lägenheter. Fastnade nästan direkt för en trea i Björksätra med stor inglasad balkong på tredje våningen som Ann-Magritt fyllt med blommor.

Några dagar senare flyttade de in och hämtade sina få magasinerade möbler. Köpte avlagd soffa, säng och bord av barnen.

– Det här året har lärt oss att man inte behöver så mycket prylar. Jag känner markant att jag inte vill ha mer prylar. Vi ska bara ha det vi verkligen behöver och inte samla på oss grejer, säger Ann-Magritt bestämt.

Just nu passar det dem att bo i lägenhet, de håller fortfarande på att orientera sig i tillvaron. Kanske bli det ett hus så småningom igen, eller så inte.

– Vi har ju vår sommarstuga på Gräsö, där har vi varit hela sommaren.

De första dagarna på jobbet gick mesta tiden åt till att berätta om resan, alla var nyfikna. Även om de flesta följt Per och Ann-Magritts resa via deras dagbok på nätet.

Nu gör Ann-Magritt ett bildspel om resan och de kollar på vad året egentligen kostade, de har noga bokfört alla utgifter. Asien var till exempel billigare än beräknat och Sydafrika dyrare.

Och förhållandet höll!

– Vi har nog fått ett djupare förhållande, en större förståelse för varandra, säger Ann-Magritt och tillägger skrattande:

– Per är inte lika mycket pessimist längre.

Då protesterar Per milt, men konstaterar också att det är Ann-Magritt som är mest framåt av de två.

– Det här är det bästa vi har gjort! sammanfattar Per med eftertryck. Förutom barnen förstås, tillägger han.

– Vi vill verkligen uppmana andra som funderar på att resa, gör det! Det är en otrolig upplevelse.

Nästa gång, för det blir en nästa gång, tänker Per och Ann-Magritt satsa på att utforska länderna på en kontinent.

Men först väntar en kort resa till Glasgow där sonen läser den här teminen och nästa år blir det en fjällvandring i Sverige eller Norge.

Mer läsning

Annons