Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka på ruta ett i landstinget

Det sprack igen. Centerpartiet vill inte vara med
i det tilltänkta samarbetet i landstinget med socialdemokraterna och miljöpartiet.


– Det blir för mycket slagsida åt det socialistiska hållet, säger centerns oppositionsråd Björn Brink.

Som Arbetarbladet berättade i veckan hoppade folkpartiet och kristdemokraterna av centerns inbjudan till en gräns-överskridande mittenmajoritet i landstinget tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet.

Mandaten för de återstående tre partierna skulle ändå räcka för en majoritet med 41 av de sammanlagt 75 mandaten i landstingsfullmäktige.

Men då fick centern kalla fötter. Efter ett internt möte i tisdags beslutade partiets distriktsstyrelse att inte som ensamt parti ur den borgerliga alliansen gå in i en majoritet med s och mp.

– Vi vill helst ha med hela alliansen, men det viktigaste är att ha med något mer av de borgerliga partierna. Det är inte rimligt med en sådan slagsida åt det socialistiska hållet med tanke på att det var den borgerliga budgeten som gick igenom, säger Björn Brink.

Därmed är förhandlingarna om att hitta en ny majoritet i landstinget tillbaka på ruta ett igen. Centern skickade i går ut ett pressmeddelande där man bjuder in till en ny gemensam träff.

Den här gången mellan hela alliansen och socialdemokraterna. Den borgerliga budgeten ska vara utgångspunkten för förhandlingarna, men måste revideras med tanke på att det ekonomiska läget har försämrats sedan den antogs, skriver partiet. Samtidigt passar man över bollen till moderaterna att kalla till mötet.

– Moderaterna har haft en passiv hållning och sagt att man har alla dörrar öppna. Nu är det dags för dem att ta lite initiativ som största borgerliga parti, säger Björn Brink.

Moderaternas länsförbundsordförande Margareta B Kjellin hade i går inte sett centerns pressmeddelande, men påpekar att hennes eget parti föreslog ett brett, blocköverskridande möte redan för en vecka sedan.

– Om de vill att vi bjuder in nu så gör vi det, men då är alla partierna utgångspunkten. Nu gäller det att socialdemokraterna lägger prestigen åt sidan. Först när de kommer till bordet kan vi diskutera kompromisser, säger hon.

Socialdemokraterna håller dock benhårt fast i sin uppfattning att inte styra ihop med moderaterna och att en ny majoritet bara kan bildas om man gör en helt ny budget utifrån ett vitt papper.

– En samlingsregering är rena löjan, då blir det tjänstemannastyrt. Om vi ska komma överens om en reviderad budget går vi till träffen, annars får de fixa en majoritet där inte vi ingår, säger s-distriktsordförande Raimo Pärssinen.

Både kd och fp hoppade av den tilltänkta mittenlösningen eftersom moderaterna var uteslutet ur diskussionerna. Båda partierna står kvar i sina uppfattningar.

– Som läget är nu är krisen så stor att vi inte är negativa till ett nytt möte, men då ska det vara ett brett där även moderaterna är med, säger kd-distriktsordförande Lennart Ahlenius.

– Alla partier i alliansen står för samma politik, därför är det ologiskt om inte moderaterna är med, säger fp-distriktsordförande Hans Backman.

Enligt centern bör träffen mellan partierna ske senast 15 januari.

När och om den blir av är ännu oklart.