Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfriskna från tillväxtsjukan

Annons

I ledande socialdemokraters resonemang om partiet och framtiden tar två begrepp störst plats: tillväxt och ekonomi. I och för sig har även mediaintresset, ja hela samhällsintresset, allt mer fokuserats kring detta. Numera har vanliga dagstidningar, liksom dagens eko och TV-nyheterna, speciella sidor eller avdelningar för ”ekonominyheter”. Varför denna fixering vid pengar? Ja, rika borgare har förstås alltid haft det perspektivet, men socialdemokraterna, varför?
Hur jämlikt och rättvist ett samhälle är bedömer man bäst efter hur bra de sämst ställd har det. Är det studien av detta dagens svenska politiker ägnar sig åt? Knappast. Det är som en ond resistent ekonomibakterie har smittat samhällets alla delar och fått socialdemokraterna att vandra i borgarnas fotspår - och försöker överträffa dem i löften om ökad tillväxt och stigande ekonomi. Ingen tycks vilja stanna upp och fråga sig om detta är ett samhälle som gynnar de sämst ställda. Om man gjorde så, så skulle man upptäcka att så förvisso inte är fallet.
Socialdemokraterna bör naturligtvis inte i första hand lägga sin energi på att till varje pris öka den ekonomiska tillväxten i landet, eftersom denna först och främst endast gör de redan rika ändå rikare, utan på allvar ställa sig frågan: Hur ser tillvaron ut för de sjuka, de arbetslösa, de handikappade, de som av någon anledning har hamnat ”vid sidan av”, och sedan ägnat sin tid till att formulera de åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.
”Det är just den analysen vi gjort och då kommit fram till att tillväxten måste öka om vi ska förbättra situationen för de sämst ställda”, svarar då de ledande socialdemokraterna med Mona Salin i spetsen - just precis som borgarna. Men varför då? Det går mycket väl att fördela om de rådande resurserna utan tillväxt. De rika har mer än de behöver, det är bara att förmå dem att inse att de bör ge av sitt överflöd för att göra tillvaron bättre för dem som inte har nog. Alla skulle må bättre på kuppen - undersökningar (märkligt nog amerikanska) visar att människor, rik som fattig, mår bäst i ett någorlunda jämlikt samhälle. Detta är inte ett ekonomiskt problem utan ett pedagogiskt: Att övertyga de rika att också de kommer att må bra av att dela med sig av sin rikedom.
Kristdemokrater och andra som slår sig för bröstet som innehavare av god etik borde, om de vill behålla son självpåtagna gloria, instämma i det resonemanget. Det är just detta som är god moral: Den som har ger till den som inte har, den starke hjälper den svage, den friske den sjuke osv. Det är som Astrid Lindgren säger i Bröderna Lejonhjärta: Vissa saker måste man göra om man vill kalla sig för människa!
Alltså, socialdemokratiska ledare: Fundera mer på hur samhället ska vridas rätt än på er personliga plats vid maktens taburetter. Tillfriskna från tillväxtsjukan och se i stället till de tillgängliga resursernas rättvisa fördelning!

Per Falk, Gävle

Mer läsning

Annons