Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrättens dom är logisk

/

Annons

Kommer jag att möta en dömd styckmördare på Gävles gator om bara tolv år?

Jag fick den förvånade frågan efter att domen i det uppmärksammade styckmordsmålet meddelades på tisdagen.

I Sverige är 18 års fängelse i praktiken en inlåsning i tolv år. Efter två tredjedelar av straffet blir du villkorligt frigiven – och ska återanpassas till samhället.

Många av er som läser det här har följt utvecklingen av det fruktansvärda mordet i Gävle, från den där tidiga söndagsmorgonen i september då brottet blev känt till tisdagens dom i tingsrätten.

Jag är helt övertygad om att flera av er håller med kände kriminologen Jerzy Sarnecki – att "den jäkeln måste låsas in längre". Med andra ord att han ska ha livstids fängelse.

Jag tror att många av oss känner så.

Albin Aspgren mördade 24-åringen med uppsåt. Här finns ett offer med anhöriga som får leva med sorgen i resten av sina liv. Borde inte det vara mer än nog för att dömas till livstids fängelse?

Men om vi lägger magkänslan åt sidan så finns det rimliga resonemang i Gävle tingsrätts dom.

Som det beskrivs i huvudartikeln här intill så har rätten tagit hänsyn till den rättspsykiatriska undersökningen som visar att Aspgren har en störning inom autismspektrat – ett neuropsykiatriskt funktionshinder med svårigheter att hantera relationer och kränkningar.

Funktionshindret är en förmildrande omständighet som gör att straffvärdet inte når upp till livstids fängelse.

Med resultatet av den undersökningen i ryggen är domen i Gävle tingsrätt logisk.

Kritikerna menar att det måste ställas mot samhällsintresset i att en labil person som saknar de normala spärrarna att inte döda släpps ut igen efter bara ett antal år.

Men är alternativet då att alla som dödar någon ska spärras in på livstid? Var dras gränsen?

Det är möjligt att hovrätten kommer fram till en annan slutsats än Gävle tingsrätt och dömer Albin Aspgren till livstids fängelse.

Då kommer han i sådana fall att få vänta i tio år innan han får vända sig till Örebro tingsrätt för att få sitt straff tidsbestämt. Får han avslag är det ett års väntan på att få göra ett nytt försök. Om han inte anses farlig – för då blir det inget tidsbestämt straff.

Den person som suttit längst i svenskt fängelse är dubbelmördaren på Brynäs – Leif Axmyr, 76. Efter att ha fått sitt livstidsstraff tidsomvandlat till 51 år släpps han fri nästa år. Då har han suttit inne i 34 år – två tredjedelar av tiden.

Till slut kommer även dömda mördare ut på gatorna igen.

Annons