Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med Gävle Strand – så såg det ut i början

/
  • 21 augusti 2006. För tio år sedan tog Carina Blank och Inger Jensen det första spadtaget på Gävle Strand.
  • 1920-talet. Skogsbolagen använde Alderholmen som upplag för timmer. Foto: Länsmuseet
  • 1970-talet. Alderholmens industrier från ovan. Foto: Gävle kommunarkiv
  • Kring kanalen finns i dag de attraktiva kajhusen. Foto: Lina Westman
  • 2005. Som en förberedelse inför områdets förvandling jämnades allt med marken. Foto: Nick Blackmon

De sista dagarna i augusti 2006 präglades av ett väder som gav en försmak om en kulen höst. Bakom spakarna i den stora grävmaskinen satt kommunalrådet Carina Blank och HSB Gävleborgs ordförande Inger Jensen. Med gemensamma krafter tog de det symboliska första spadtaget för bostadsprojektet Gävle Strand.

Annons

– Det här var festligt, sa Carina Blank när hon klättrade ner från grävmaskinen. Det är många Gävlebor som har drömt om det här länge. På lång sikt tror jag att det här kommer att vara bra för Gävle. Det ger en genklang som för med sig positiva värden.

Först ut i det nya bostadsområdet var HSB som planerade att bygga 71 bostäder i ett första skede, fördelade på 35 bostadsrätter och 36 radhus med äganderätt i direkt närhet till den 700 meter nya kanal som företaget Odin Anläggningar redan börjat arbeta med.

Spadtaget satte punkt för en diskussion om det gamla industriområdets framtid som hade pågått ända sedan slutet av 80-talet. Det som försenade planerna hade främst handlat om vad som skulle bli navet i området; en högskola, en hockeyarena, eller en stormarknad. Dessutom fanns hela tiden en oro för det skick vilken marken var i.

Från det att jordmassor fyllde ut Alderholmens östligaste del i mitten av 1800-talet för att öka hamnens kapacitet hade inslagen av tung industri varit många. De stora skogsbolagen använde Alderholmen som upplag för timmer och under 1900-talet tillkom en rad större företag bland annat Siporex och Gefle kolimport.

När området tömdes och byggnaderna jämnades med marken som en förberedelse för områdets förvandling till en ny stadsdel utgjorde Alderholmen en sorglig syn. Skrot, övergivna båtar, armeringsjärn, betongklumpar i en enda röra.

Göran Valtonen har under hela byggnadstiden varit projektledare för Gävle Strand. Han minns mycket väl hur Alderholmen såg ut för tio år sedan.

– Det fanns en rätt utbredd skepticism. För smutsigt, för blåsigt och förmodligen för dyrt. Men alla farhågor har kommit på skam. Kol, olja och andra föroreningar visade sig hanterbara att åtgärda och kostnaderna för saneringen blev faktiskt lägre än befarat.

– Dessutom har alla nyproducerade bostäder snabbt omsatts. Del för del som rullats ut har nästan direkt fått köpare trots att priserna sakta stigit.

Göran Valtonen klev in i projektet som inhyrd konsult 2004. Han har svarat för kontakterna med byggherrar, lett kommunens egna entreprenader, till exempel färdigställandet av kanalen, gator och parkeringshus, övervakat saneringen och även varit en del av de tävlingar som utlysts, till exempel fastigheterna Fullriggaren och Flaggan. Han har också haft nära kontakter med de boende, träffat föreningar och haft en fast kontorsplats i gamla stuveriet.

Fyra kvarter återstår av etapp 2, allt beräknas vara klart om tre-fyra år. Då har Gävle Strand ungefär 900 lägenheter och runt 2000 invånare. Sexton år får räcka tycker Göran Valtonen – om det nu inte blir en fortsättning med etapp 3.

– De två första etapperna är synkade och hänger ihop med varandra på ett sätt som den tredje inte riktigt gör, den är nästan en avgränsad stadsdel.

Svårigheterna har varit att planera logistiken i etapp 2. Det är och har varit en ständigt pågående byggarbetsplats. Förutsättningar har ändrats: byggherrar har hoppat av, tidsordningen spruckit. Samtidigt ska de boende, liksom räddningstjänst, renhållning och hemtjänst, kunna ha fria vägar.

– Nästa år när landmärket Flaggan ska börja byggas vid Nyhamn ska matarvägar stängas av. Det måste göras på ett sådant sätt som både tryggar säkerheten och samtidigt gör att andra boende kan komma till och från sina adresser, säger Göran Valtonen.

När Gävle Strand marknadsfördes brett utanför Gästrikland var förhoppningen att var femte skulle komma inflyttad utifrån. Den siffran tror Göran Valtonen fortfarande stämmer. Tack vare etapp 2 är också känslan att snittåldern på hyresgästerna sjunkit.

Nu var det länge sedan någon klagade på Alderholmsbron. Att infrastruktur som fjärrvärme och avlopp löper under ”suckarnas bro” omöjliggör det omhuldade förslaget att göra den öppningsbar. Bron behövs och när området växer ser Göran Valtonen behovet av ännu en.

– Jag skulle gärna se en bro i Redargatans förlängning mot Brynäs, men den skulle förstås vara öppningsbar, säger han med ett skratt.

Byggstart för etapp 3 är planerad till 2019 med möjlig första inflyttning 2020-2021. Kanske är hela Gävle Strand klar vid nästa jubileum – 20 år efter första spadtaget.

Annons