Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio lärarutbildningar bort från högskolan

Utbudet av lärarutbildningarna på Högskolan i Gävle kan kraftigt komma att minska. 24 inriktningar föreslås bli 14.

Det innebär att utbildningarna i bland annat historia, religion, fysik och biologi läggas ned.

– Det är upprörande, säger Carin Röjdalen som är chef för lärarutbildningen på högskolan.

Den svenska lärarutbildningen håller på att göras om och regeringen vill kraftigt minska utbudet.

– Signalen vi får är tydlig. Vi har inte råd att ha kvar det enorma smörgåsbord som finns överallt i dag. Det måste koncentreras, säger högskolan rektor Maj-Britt Johansson.

Alla högskolor och universitet måste också på nytt ansöka om rätten att få examinera lärare. Och nu har högskolans ledningsgrupp i Gävle föreslagit att man bara ska ansöka om att få behålla 14 inriktningar av de 24 som finns i‑dag.

Antalet ämnen som de blivande högstadie- och gymnasielärarna kan välja att inrikta sig på minskas kraftigt. Fysik, biologi, naturkunskap, kemi, religion och historia föreslås helt försvinna.

Studera någon annanstans

Vill man bli lärare i något av dessa ämnen får man i fortsättningen söka sig någon annanstans i landet.

Kvar i Gävle blir bara matte, svenska, engelska, teknik och idrott och hälsa.

– Det är där vi har de flesta studerande och de stämmer bäst in med högskolans profilområden, förklarar Maj-Britt Johansson.

Men det får också den något märkliga konsekvensen att alla högstadielärare som utexamineras från Gävle kommer att vara idrottslärare.

– Som 7–9-lärare ska man ha tre ämnen och då blir det antingen svenska, engelska och idrott eller matte, teknik och idrott, säger Carin Röjdalen som är chef för lärarutbildningarna.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är fruktansvärt konstigt. Speciellt som det inte alls är vårt starkaste ämnesområde.

De ansvarig för lärarutbildningarna på skolan hade föreslagit att Högskolan i Gävle skulle ansöka om examensrätt för 23 inriktningar – men det förslaget har alltså sågats av ledningsgruppen.

Ämnen försvinner helt

Att lärarutbildningen bantas får också till följd att vissa ämnen helt kan försvinna från högskolan. Bland annat historia.

– För oss blir det nedläggning. Vi kan inte överleva utan lärarstudenterna, säger professor Roger Kvist.

Vilka inriktningar som högskolan ska ansöka examensrätt i beslutas 7 juni. Vilka av dessa som Gävle sedan får behålla avgörs av Högskoleverket.