Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tips på ”snålviner” efter helgerna

Julhelg och nyår brukar fresta en del på familjeekonomin. Därför vill jag denna vecka tipsa om några maximalt billiga viner, under 70 kronor, som ändå är goda och ger mycket smakvaluta för pengarna. Med dessa viner i glaset behöver du inte skämmas för att du serverar enklare viner till gästerna, då de kan uppskattas av de flesta.

Bästa billiga vinerna just nu

Mousserande vin

Pol Rémy Brut, Frankrike

Pris: 49 kr Systembolagsnummer: 76100

Omdöme: Enkelt men överraskande rent och välgjort aperitifbubbel med citrus och pärontoner. Spöar faktiskt smakmässigt många flera tior dyrare spanska cavor. Har nyligen, efter många beställningar, avancerat från beställningssortimentet till ordinarie.

Vita viner

Frontera Chardonnay 2014, Chile

Pris: 50 kr Systembolagsnummer: 88958

Omdöme: Ett välgjort och solmoget tropiskt fruktigt chardonnayvin i smått häpnadsväckande välgjord och snygg stil för sitt rekordlåga pris. Ett verkligt prisfynd. Generositeten gör att det går lika bra till kyckling som till smakrika fiskrätter. Utmärkt som buffévin med många gäster.

Glen Ellen Chardonnay Reserve 2013, Kalifornien, USA

Pris: 64 kr Systembolagsnummer: 7046

Omdöme: Generöst gulfruktigt med vaniljiga ekfatstoner i lättgillad, rund och välgjord stil.

Passar fint till smakrika fiskrätter, gärna grillade eller panerade, och till kyckling.

Soleado Verdejo Organic 2014, Rueda, Spanien

Pris: 69 kr Systembolagsnummer: 6043

Omdöme: Doftar som en hel örtesäng och exponerar en härligt frisk smak med nässlor och nyslaget gräs på smakpaletten tillsammans med citrusinslag. Klockrent fynd på druvan verdejo och passar fint till de flesta rätter på fisk och skaldjur– liksom till syrlig getost. Ekologiskt.

Röda viner

Helderberg The Odyssey 2012, Sydafrika

Pris: 49 kr Systembolagsnummer: 2166

Omdöme: Ett välgjort och gott, ambitiöst bordeauxinspirerat, mörkbärigt sydafrikanskt vin som överraskande pissänktes från 109 kronor till 49 i slutet av förra året. Passar bra till de flesta mörka kötträtter. Ett litet aber är att du måste beställa en hel låda om 12 flaskor. Men dela med någon vinvän och du får ett smått sensationellt gott rödvin att bjuda på för en ringa slant per flaska. (Beställningssortimentet)

Campos de Luz Garnacha 2013, Spanien (2718) 54 kr

Omdöme: Lättgillad, solmoget varmbärig mjuk, hallon- och körsbärslik smakrikedom med stråk av lakrits. Ger mycket smak och balans för liten peng. Till matig vegetarisk mat och rätter på gris och lamm. Även utmärkt buffévin.

Calabuig Tempranillo 2014, Valencia, Spanien 59 kr

Pris: 59 kr Systembolagsnummer: 2714

Omdöme: En för priset riktigt trevlig spanjor med solmogen röd bärighet, mörka körsbär och fatvanilj i publikt drickvänlig, lättförståelig och bussig stil. En decembernyhet i fasta sortimentet som borde kunna bli en ny favorit för många i lågpriskategorin.

ny favorit för många i lågpriskategorin.