Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips vid intervjun

Annons

Har du kommit så långt som till anställningsintervjun är mycket vunnet. Men ännu har du inte kammat hem förstaplatsen som leder till en anställning. Det finns en del att tänka på vid intervjun. Vi ger dig här en vägledning.

Inför intervjun:

Läs på om företaget. Googla runt på nätet och kolla på arbetsplatsens hemsida och på annan information du kan hitta om företaget. Du verkar mer angelägen och passande om du har en viss förkunskap om vad jobbet innebär och vad företaget står för.


Förbered dig på kommande frågor och tänk ut svar redan i förväg så att du har klart för dig om var du står och vilka svar som känns lämpliga i sammanhanget. Vanliga frågor är: varför söker du, hur hanterar du stress, positiva och negativa egenskaper (välj då negativa som går att omvända till något positivt i sammanhanget, tex perfektionist), varför ska vi anställa just dig?


Dresskod. Om arbetsplatsen har en särskild dresskod så kan det vara lämpligt att iklä sig det redan vid intervjun. Utan att det ser för krystat ut, förstås.


Kolla med den fackligt ansvarige om vilken lön den som har tjänsten nu har. Ibland kan det gå fort och löneförhandling och kontraktskrivande sker redan vid anställningsintervjun. Se över kollektivavtalen.


Vid intervjun:

Kom i tid, men inte för tidigt.


Var dig själv. Hur mycket du än vill passa in så måste du våga tro på att det är just dig de vill ha, så spela inte någon annan. Det kommer i alla fall att komma fram förr eller senare.


Tro på dig själv.


Ställ egna frågor och visa tydligt ditt intresse.


Vid löneförhandling:

Se det som att du genom dig själv erbjuder något viktigt som de behöver, de ska vara tacksamma för att just DU finns. Bär med dig den vetskapen så går det lättare att propsa på en vettig lön.


Lägg alltid på några tusenlappar extra än vad du hade tänkt dig, så kan ni mötas på mitten.


Tryck på dina tidigare erfarenheter, meriter, arbetsuppgifter och ansvar som gör dig värdig den lön du önskar.


Känns lönen för låg så se istället till att få andra prisvärda förmåner som till exempel rikskuponger, tjänstebil och telefon.


Tro på dig själv och ditt värde!


Marie Björk

Annons