Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjäna väljarna - eller euro...

Annons

Bilderna från Neapel som kablats ut på den så kallade sopkrisen är omöjliga att ta in. Situationen är obegriplig även om den samtidigt är synnerligen begriplig. Och den existerar, i ett land inom den Europeiska unionen.

I Neapel hanteras inte sophämtningen av något hemtrevligt kommunalt bolag, eller någon seriös privat entreprenör. I Neapel är det maffian som ägnar sig åt sophantering, vilket inte helt oväntat visat sig vara en föga lyckad lösning.

Sedan i december 2007 har det pågått en kris i den italienska staden. Soporna har samlats på hög efter gatorna, försök till att röja upp har genomförts, bland annat med hjälp av armén, men sopbergen fortsätter att växa. Vilket nog får ses som resultatet av både korrumperade och handfallna lokala beslutsfattare. Folkets representanter som visat sig vara oförmögna att tjäna sina väljare, för att i stället tjäna extra Euro.

Men problemet är inte bara maffian, eller de korrumperade lokala beslutsfattarna. Att sophögarna växer runt om inne i Neapel handlar även om att några nya soptippar inte anläggs, eftersom få invånare vill ha dem som granne i sitt bostadsområde.

Inför Berlusconis första regeringsmöte, som skall hållas i Neapel just på grund av sopkrisen, dras åter ökad uppmärksamhet till en fråga som i all sin absurditet blev till en valfråga. Trots att Berlusconi under sitt förra maktinnehav även då hade chansen att rätta till problemet, men inte gjorde det.

Får det se ut så här inom unionen? Nej. Det får ju inte det. Kommissionen har varnat Italien gång på gång och slutligen även åtalat 28 ledande makthavare i regionen. EU kräver ordning och reda. Men i Neapel råder allt annat än just detta. Och eftersom framgångarna rörande sophanteringen uteblivit riskerar Italien dessutom ytterligare reprimander på grund av sin avsaknad av handlingsförmåga.

Och det kan nog så här från svensk horisont även konstateras att Europatanken nog på det hela taget är mer av politisk ambition än vad den är verklighet.

Mer läsning

Annons