Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer lockas till ingenjörsyrket

/
  • Under en heldag fick tjejer mellan 13 och 19 år komma till BillerudKorsnäs och inspireras av ingenjörsyrket.
  • Hannele Coleman och Meia Lindholm tyckte det var roligt att se hur ingenjörerna arbetar.
  • Anna Karlsson var en de kvinnliga ingenjörerna som tjejerna fick träffa.
  • Per Eriksson är övertygad om att BillerudKorsnäs kommer att göra IGEday till en årlig grej.

Majoriteten på ingenjörernas arbetsmarknad är män. För att inspirera fler tjejer till yrket anordnades en dag för dem på BillerudKorsnäs.
– Jag tycker det var roligast att gå den där rundturen så man får se hur det är på riktigt, säger Meia Lindholm, 15.

Annons

Tolv tjejer mellan 13 och 19 år var på plats på BillerudKorsnäs. Syftet var att under en heldag kallad IGEday (Introduce a Girl to Engineering Day) låta tjejerna få se hur det är att arbeta som ingenjör inom industrin. Den ideella organisationen Womengineer, som jobbar med att öka antalet kvinnor på ingenjörsutbildningarna, står bakom dagen som arrangerats årligen sedan 2014. Men detta var första gången som tjejer i Gävle fick komma till BillerudKorsnäs och se hur de jobbar där.

Per Eriksson arbetar på HR-avdelningen på BillerudKorsnäs och det var han som hade hand om dagen.

– Man kanske inte riktigt har kännedom om hur arbetsgifterna ser ut i en sådan här produktionsanläggning så då kan det ju vara bra att visa upp arbetsplatsen. Det handlar om att intressera tjejer för vår bransch, säger Per Eriksson.

Förutom rundturen i fabriken fick tjejerna bland annat lyssna på en föreläsning där några av BillerudKorsnäs kvinnliga ingenjörer pratade om deras väg till yrket och vad de gör i dag.

– När jag var yngre så jobbade jag mycket inom vården. Jobbar jag inom industrin får jag ett socialt yrke med en annan touch. Därför valde jag att bli civilingenjör, säger Anna Karlsson, produktionsingenjör.

14-åriga Hannele Coleman blev rekommenderad att gå på IGEday av sin kompis mamma som jobbar på företaget. Hannele tycker, precis som Meia, att rundturen var roligast.

– Det bästa var att se robotarna och sådana saker. Maskinerna tycker jag också var intressanta att se, säger Hannele Coleman.

Vad tycker ni verkar vara det bästa med yrket?

– Att det finns så mycket olika saker som man kan specialisera sig på, säger Meia Lindholm.

– Kanske att det är ett sådant brett yrke. Att du kan bli vad som helst inom yrket, säger Hannele Coleman.

Annons