Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé enda riksdagsledamot som blev kryssad

/

Tomas Tobé (M) var den ende av riksdagsledamöterna från länet som blev personvald. Han blev kryssad av 9,92 procent av de moderata väljarna. Även Ulla Andersson (V) och Anders W Jonsson (C) fick många personkryss.

Annons

För att en politiker ska bli personvald krävs att han eller hon har fått ett antal personkryss som motsvarar minst 8 procent av väljarna i hemlänet. På så sätt kan en politiker långt ned på sitt partis lista kryssa sig förbi toppnamnen.

I Gävleborg är det dock partiernas toppnamn som också har fått de allra flesta personkryssen.

Flest av alla fick Tomas Tobé (M) från Gävle. Han nådde 4 070 kryss, vilket motsvarar 9,92 procent av de moderata väljarna.

– Jag är väldigt tacksam och glad över det starka stöd som väljarna givit mig. Det är ett förtroende som jag ska använda för att ge Gävleborg ett ökat inflytande över politiken, säger Tomas Tobé i ett pressmeddelande.

Även Ulla Andersson (V), som fick 979 kryss, och Anders W Jonsson (C), 1 008 kryss, var nära att komma upp i 8 procent.

Bland de som drev egna personvalskampanjer märks Wellington Ikoubase (S). Han låg på tjugoförsta plats på sitt partis lista, men lyckades, med LO-facken i ryggen, ändå skrapa ihop 694 kryss. Det motsvarar dock bara 1,02 procent av de socialdemokratiska väljarnas röster och han lyckas därmed inte kryssa sig in i riksdagen.

Även Lennart Sjögren (KD) fick många personkryss (7,57 procent). Hans parti fick dock inte tillräckligt många röster totalt för att ta en plats på riksdagens Gävleborgsbänk.

Mer läsning

Annons