Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobé försvarar kontrakt för asylsökande

Tomas Tobé, moderaternas riksdagsledamot från Gävle, försvarar förslaget att nyanlända asylsökande ska skriva på ett kontrakt som definierar skyldigheter, rättigheter och värderingar i Sverige.


– Alla svenska flickor måste till exempel ha rätt att gifta sig med vem de vill, säger Tomas Tobé.

Kontraktet skulle klargöra vilka lagar och rättigheter som gäller.

– Det fungerar inte tillräckligt bra i dag.

– Vi har svikit de här personerna under alldeles för lång tid, säger Tomas Tobé som tar som exempel en kvinna som han träffade för några veckor sen.

– Hon får läsa Sfi, svenska för invandrare, en dag i veckan för sin man. Det är klart att kontraktet inte löser hennes specifika situation. Men det är en signal till mig att det är viktigt att man för alla nyanlända tydliggör vad som gäller i Sverige.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingman har i uttalanden för media kopplat ihop kontraktet med rätten att få olika bidrag.

– Det har jag aldrig formulerat. Personligen tycker jag viktigast är att få ett sånt här kontrakt på plats. Om man ska prata om rätten till olika ersättningar så handlar det mer om att man ska vara beredd att söka och ta jobb, säger Tomas Tobé.

Han tillbakavisar kritiken från dem som menar att moderaterna fiskar i Sverigedemokraternas vatten.

– Politiken har svikit i många år. Om kritikerna orkade ta sig till utanförskapsområdena så skulle de ändra uppfattning, säger Tomas Tobé som ingår i arbetsgruppen som tagit fram förslaget inför moderaternas framtidskonvent kommande helg. Anders Eklind