Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé glömmer nedskärningarna

Annons

Tomas Tobé skriver i AB att moderaterna vill ha bättre arbetsmiljö på våra arbetsplatser. Tobé kallar regeringens nivåhöjning av anslaget med 57 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för kraftfull satsning. Vad han så ofta glömmer att nämna är att redan 2007 så sänktes anslaget med 157 miljoner kronor av samma regering. Vidare så påstår Tobé att arbetsplatsinspektionerna blivit effektivare men glömmer i samma andetag nämna att det utförs färre inspektioner i dag p g a att Arbetsmiljöverket tvingades säga upp inspektörer 2007 -08. Det räckte inte med det, regeringen med hjälp av Tobé krossade Arbetslivsinstitutet genom total nedläggning. Sverige avlövades på ett världens främsta forskningsinstitut inom arbetslivsområdet!
Alltför många skadas eller rent av mister livet i sitt arbete. Det är inte acceptabelt, vår politiska vision måste vara nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Ingen ska behöva utsätta sig för skadliga miljöer eller förslitningsskador. Vi, socialdemokrater, har många bra förslag i vårt arbetsmiljöprogram som vi söker majoritet i riksdagen för. Vi vill bl a stärka upp Arbetsmiljöverket så att fler inspektioner kan göras inom branscher som har hög olycksfalls statistik, där visstidsanställningar är vanligare och där andelen utländsk arbetskraft är högre. Kvinnor är mer utsatta för arbetsskador och olyckor, därför vill vi rikta resurser tillsammans med parterna på arbetsmarknaden för att främja kvinnors arbetsmiljö. Alltfler upplever högre stress och press i jobbet, därför vill vi inleda ett samarbete med staten, forskningen, arbetsgivarna och facken som stimulerar möjligheter till kompetensutveckling och humanare villkor i arbetslivet. Vi vill stärka Migrationsverkets möjligheter att kontrollera företag som godkänts för att anställa utländsk arbetskraft så att alla betalar avtalsenliga löner och i övrigt har bra arbetsmiljö. Exemplen är många på girigt utnyttjande av arbetare. Det ska vi sätta stopp på.
Det är några axplock ur socialdemokraternas förslag inom arbetsmiljöområdet. Men tillbaka till moderaterna och Tomas Tobé. Han argumenterar enbart från arbetsgivarhåll där han påstår att höga arbetsmiljökrav leder till minskad sysselsättning! Arbetsmiljölagen är klar och tydlig var ansvaret ligger för arbetsmiljön. Vill Tobé minska kraven genom ändringar i lagen?
För att klara framtidens utmaningar och konkurrens måste våra jobb vara utvecklande, stimulerande i en god miljö utan skaderisker och håller oss friska. Det tjänar alla individer, företag och samhället på. Men det kräver i sin tur mer resurser och bättre kunskaper och kontroll. Vi, socialdemokrater, har förslagen för framtiden. Moderaternas idéer flyttar oss bakåt i tiden.

Raimo Pärssinen (s)
riksdagsledamot i Arbetsmarknadsutskottet

Mer läsning

Annons