Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobé och Beckman tror på Norrsundets framtid

Norrsundet drabbas hårt när Kopparfors sågverk avvecklas i slutet av året. Av de 110 personer som mister arbetet, bor 82 i Hamrånge-bygden.

– Ansvaret för dem som skickas ut i arbetslöshet blir större nu än när fabriken lades ned. Den här gången är det den allra sista stora arbetsplatsen som försvinner, menade riksdagsledamot Lars Beckman (M) vid besöket på sågverket.

Riksdagsledamöterna Tomas Tobé (M), även arbetsmarknadsutskottets ordförande, och Lars Beckman (M), kom till Norrsundet för att besöka Kopparfors sågverk och träffa sågverkets platschef, Christer Rosén samt Mats Bergkvist, personalchef. Tobé och Beckman mötte även fackliga företrädare från GS-facket.

Syftet med besöket var att få en bild av det rådande läget, samt att se hur företaget kan hjälpa medarbetarna till nya arbeten, samt se vilka resurser som samhället har i den situation som råder.

Vill inte sälja

Det står fortfarande fullständigt klart att Stora Ensos ståndpunkt är att inte sälja till någon intressent med konkurrerande verksamhet. Detta oavsett om ett antal arbetstillfällen skulle kunna erbjudas. Den inställningen har båda riksdagsledamöterna full förståelse för.

– Företagsekonomisk är det så, och det har jag respekt för, menade Tobé.

Stora Enso är alltså öppna för att utveckla området, så länge det inte handlar om konkurrens för deras egen del. Då är det locket på.

Tobé berättar att företaget är berett att ta ett stort ansvar för de anställda. Möjligheter finns till arbeten inom Stora Enso på andra håll om man är beredd att pendla. Omställningsavtalet innebär individuellt stöd där man kartlägger var och en, samt att företaget kommer att se generöst på möjligheten till tjänstledighet.

Tobé säger att åtta av tio får arbete inom sex månader, enligt tidigare uppgifter.

– Utmaningen är de långtidsarbetslösa, därför gäller det att vara tidigt ute och ta allt stöd man kan få; från kommunen, Arbetsförmedlingen och omställningsavtalet. Tjänstemännens roll är att tydliggöra de möjligheter som finns, menar Beckman.

Kan bli attraktivt

När både såg och fabrik är borta från orten, kan Norr-sundet bli en av länets mest attraktiva platser att bo på, tror Beckman. Det förutsätter dock att kommunikationerna är fortsatt goda, och att samhällsservicen inte försämras.

Vara aktiv

Sannolikheten att få ett jobb i dag är stor; hög orderingång och blomstrande småföretagande. Nio av tio arbeten förmedlas utan Arbetsförmedlingen, så det gäller att vara aktiv när läget är gott, menar Tobé.

– Ingen ska tro att det kommer ett företag hit och anställer 100 personer, så blir det inte. Man får börja i det lilla, och vara aktiv arbetssökande hela tiden. Mardrömmen är att sommaren går, och att omställningen inte kommer igång förrän i augusti. Det är nu som arbetskraften behövs, och det gäller att vara på tå, säger Lars Beckman.