Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobé vill öka kravenför att få socialbidrag

Kvarteren kring Norrskensgatan, Tordönsgatan och Vinddraget i Andersberg är bland de 105 bostadsområdena i landet där utanförskapet är störst.


Det visar en undersökning som
r
iksdagens utredningstjänst har gjort på uppdrag av en arbetsgrupp inom moderaterna.

Det gemensamma för de 105 bostadsområdena är att en stor del av invånarna är arbetslösa eller lever på socialbidrag, sjukpenning eller förtidspension.

– Jag hade inte väntat mig att ett område i Gävle skulle finnas med, säger Tomas Tobé, riksdagsledamot från Gävle, som ingår i moderaternas arbetsgrupp.

Förutom området i Andersberg finns Hälsingtuna i Hudiksvall och Norra Söderhamn med på listan.

I kvarteren i Andersberg lever nästan en femtedel på sjuk- och aktivitetsersättning, knappt 48 procent har arbete och 17 procent får socialbidrag, visar utredningstjänstens undersökning som bygger på siffror från 2006.

– Bara att bo i de här områdena försvårar möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden. Tyvärr har vi sett det här i storstäder i Europa. Det fungerar inte att lämna vissa bostadsområden vid sidan av det övriga samhället, säger Tomas Tobé.

Den moderata arbetsgruppen föreslår bland annat så kallade Nystartscenter med arbetsförmedling, företagarrådgivning och samarbete med ideella organisationer i områden med hög arbetslöshet och många socialbidragstagare.

– Alla goda krafter måste samlas. Människor måste få bättre hjälp att komma till arbete, säger Tomas Tobé.

Fastighetsägarna ska också få bättre möjligheter att sätta undan pengar för att renovera områdena.

– Många fastighetsägare tar inte ansvaret i dag, menar Tomas Tobé som tror att boendemiljön påverkar utanförskapet.

Ett tredje förslag från arbetsgruppen är att rätten till socialbidrag kopplas till skyldigheten att söka jobb, även på annan ort.

– Vi vill att försörjningsstödet fungerar mer som arbetslöshetsförsäkringen när det gäller människor som är i arbetsför ålder och tillgängliga för arbetsmarknaden, säger Tomas Tobé.

– Det är inte rimligt att man ska kunna säga nej till erbjudna jobb om man under många år har gått på försörjningsstöd, menar han.

Förslaget tas upp vid moderaternas så kallade framtidskonvent kommande helg.