Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobés vädjan: "Lämna inte människor i sticket"

Under fredagens debatt i riksdagen vädjade Tomas Tobé till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).
– Regeringen kan inte lämna människor i sticket, säger han.

I regeringens budgetproposition finns inga pengar avsatta för myggbekämpning av stickmyggen i Nedre Dalälven och Österfärnebo. I stället vill regeringen att region och kommun ska bekosta den dyrbara bekämpningen.

Solveig Zander (C) och Tomas Tobé (M) frågade ut klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i sina interpellationer.

– Jag vill vädja till miljöministern om att ge statligt stöd av myggbekämpningen. Regeringen kan inte lämna människor i sticket, säger Tomas Tobé.

Han ifrågasätter också om ministern ens personligen upplevt problemen i Österfärnebo.

– Jag vet inte om miljöministern varit där i Österfärnebo. Jag fick uppleva en vardag där och det var fruktansvärt. Miljöministern är väldigt välkommen till Österfärnebo, säger han.

Medlet BTI som används för att bekämpa stickmyggen ifrågasätts av ministern.

– Jag och regeringen anser att inte att BTI är en långsiktigt hållbar lösning. Det finns oklara biologiska effekter med BTI. Det ska vidtas alternativa åtgärder som är långsiktiga, säger hon i debatten.

Hon är tydlig med att ansvaret ska ske på lokal nivå.

– Stickmygg är ett enormt problem. Jag tar det på stort allvar. Finansieringen ska trappas ned och hanteras på lokal- och regional nivå, säger hon.

Riksdagsledamot Solveig Sander (C) beskrev målande situationen i området.

– Människor kan inte vistas ute på grund av för mycket stickmygg. Barn och djur kan inte vara ute. Ministern säger nej till att medfinansiera bekämpningen. Vilka andra metoder är bättre än BTI? Vi vet att BTI gör nytta och det visste förra regeringen också. Det är viktiga frågor för de som bor där och inte kan vistas där, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Rödgröna stoppar myggbekämpningen