Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias Billström = Kung Herodes

Julen är familjens och speciellt barnets tid. Maria och Josef tar emot det nyfödda Jesusbarnet i Betlehem.

När de vise männen kommer med sina gåvor på trettondagen har de blivit ombedda att återvända för att berätta för kung Herodes var den nyfödde kungen finns. I en dröm blir de tillsagda att inte återvända till Herodes så de tar en annan väg hem.

Vi vet hur det blev i fortsättningen. Herodes lät döda alla barn upp till två års ålder för att komma åt Jesusbarnet. Eftersom även Josef hade fått en dröm som uppmanade honom att fly med familjen hade de gett sig av till Egypten där de stannade tills faran var över.

Familjen fick stanna i Egypten. Den drevs inte ut såsom flyktingar i Sverige tvingas tillbaka till sina länder fast faran fortfarande är lika stor för dem. Om Egypten hade avvisat familjen hade Jesus hört till de barn som mördats av Herodes soldater.

I Sverige stormar poliser in i hem för att fängsla människor som ska avvisas. Ingenting hinner de drabbade ta med sig. En mamma från Kongo med ett barn på ett och ett halvt år fördes till en flygplats. Barnet togs ifrån henne. Hon blev nedbrottad och försågs med handbojor av stora starka poliser. En person från kriminalvårdens transporttjänst reagerade mot att kvinnan varken hade fått ta med sig kläder eller mat till barnet och stoppade avvisningen. Någon tog kontakt med radion och den brutala avvisningen rapporterades till hela det svenska folket.

Den kvinnan hade vistats fem år i vårt land, lärt sig språket, kanske känt sig trygg här. Varför blev hon behandlad som en brottsling? Varför utsattes hon för våld? Vilka sår kommer att finnas hos hennes barn som slets från sin mamma och såg hennes skräck och utsatthet?

Kanske lever hon nu gömd någonstans i vårt samhälle. Hon skulle ju skickas till en plats i Kongo där hon aldrig tidigare hade varit.

Just nu har Sverige öppnat för utomeuropeisk arbetsinvandring. Människor från hela världen ska komma. De måste lära sig språket och anpassa sig till vår kultur. Men de finns ju redan här – människorna från hela världen. De har ju lärt sig vårt språk. Vi har satsat på dem, gett dem utbildning, boende, blivit deras vänner. Deras barn har gått i skolan och känner sig som infödda svenskar. Varför ska de drivas ut när de upplever att de inte har någonting att återvända till? För många väntar fängslande och kanske dödshot.

Den grymhet och likgiltighet som myndigheterna i Sverige visar är så obegriplig. Tobias Billström hänvisar till lagar, men lagar går ju att tolka på ett mänskligare sätt och kan ändras om de är omänskliga. Vår regering har möjlighet att låta de gömda komma fram och låta dem som inte vågar återvända att stanna i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel