Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv flyktingars resa har blivit film – agerar själva i "Det finns ju tält i Mosul"

Kultur kan vara en bra väg till integration. Häromkvällen premiärvisades föreningen Kulturums film "Det finns ju tält i Mosul" med tolv människor som flytt krig och konflikter, de flesta från Syrien och Afghanistan.

Mycket folk kom till Folkets hus i Gävle för att fika, prata och se filmen, som bygger på en teaterföreställning. Totalt har ungefär 30 deltagare i Kulturums språkstöd medverkat med sina berättelser om hemlandet, flykten och livet i Sverige. En del har fått uppehållstillstånd, andra väntar på Migrationsverkets beslut. Några har väntat i tio år...

Skådespelarna är alltså amatörer – och flyktingar. Filmen har föregåtts av fyra teaterföreställningar i ungefär samma form. Under processen har det hänt mycket med skådespelarna, förklarar Sarah Galfvensjö i Kulturum.

– Ingen av deltagarna har tidigare varit på teater eller talat inför publik, inte heller på sitt eget språk. Svenskan har utvecklats jättemycket under tiden vi jobbat med teatern och filmen. De har vågat mer och mer.

– Jag tänker kanske särskilt på kvinnorna från Afghanistan, som inte fått gå i skolan, eller ens fått gå ut, säger hon.

Filmens titel anspelar på en av filmens berättelser och var det svar pappan till en rullstolsburen son med svår autism fick av handläggaren på Migrationsverket tillsammans med avslaget: "Det finns ju tält i Mosul". Då låg staden Mosul i ruiner.

Sarah Galfvensjö och Turkan Kaya i Kulturum har lett filmprojektet tillsammans med regissören och medieläraren Conny Johansson. Filmen är inspelad på Gasklockorna.

Läsartext: Niels Hebert

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel