Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Roslund kräver Seab-ledningens avgång

– Utmaningen var att ta reda det om det var så illa ställt som det såg ut. Det var värre än jag trodde. Något av det bedrövligaste jag sett i redovisningsform.

Det säger Tomas Roslund, privatpersonen som lagt ned cirka 500 ideella arbetstimmar på att granska Sandviken Energi.

Rese- och konsultföretagaren Tomas Roslund har fem välfyllda kartonger med handlingar som han begärt ut från Sandviken Energi för att kontrollera allt från delegationsordningar och underlag för taxehöjningar till extra semesterförmåner, golfavtal och deltagarlistor från vidlyftiga middagar med mycket alkohol.

Det började med att den utbildade statsvetaren upplevde sig själv som nonchalant och respektöst behandlad som kund hos Seab. Samtal med andra företagare och privatpersoner bekräftade hans bild av det kommunala monopolföretagets kundbemötande.  

Tomas Roslund försökte få kommunrevisorerna att titta närmare på den information han hade hunnit samla på sig. När revisorerna inte gick igång på uppgifterna bestämde han sig för att göra jobbet själv.

– Ju sämre svar jag fått, desto mer triggad har jag blivit. Lite kul är det också att bedriva spårningsarbete. Och väldigt lärorikt.

Privatgranskaren Roslund, med specialistkunskaper i momsredovisning och resefakturering från sin professionella yrkesutövning, har nu hållit på i ett år med sitt arbete.

Resultatet av efterforskningarna har han börjat leverera på kommunfullmäktiges frågestunder för allmänheten. Ett konkret resultat av det han hittills hunnit redovisa i rollen som så kallad whisteleblower är att det blivit uppmärksamhet som lett till att energibolaget tvingats stänga sin loge i Läkerol Arena och hastigt ta fram nya regler för representationen med alkohol.

– Fram till nu är det mest de snaskiga sakerna som avhandlats. Jag kommer till större och viktigare frågor, säger egenföretagaren som utifrån sin granskning anser sig våga fastslå att Sandviken Energi ägnar sig åt systematiskt skattefusk genom att undanhålla skattepliktiga förmåner från beskattning. 

Tomas Roslunds bild är att energibolagets ledning sköter den kommunala verksamheten som om det vore en egen liten byrå.  

– Sättet att bete sig på ger fel signaler mot de övriga 3 000 kommunanställda som tar hand om barn, gamla och fritidsverksamhet. Här har vi en liten "familj" som skaffat sig förmåner som ett vårdbiträde på Ängsbacken bara kan drömma om. Och då pratar vi om personer som tillhör kommunens allra högst avlönade och borde kunna betala själva för middagar och andra förmåner.

* Ingen risk att du själv framstår som en rättshaverist?

– Nej, det tror jag inte. Jag har fått en ganska stor hejarklack sedan det blev känt vad jag håller på med.

Tomas Roslund hymlar inte om vad som är målet med hans granskning och återkommande framträdanden på fullmäktiges frågestunder där han planerar att släppa nya uppgifter månad för månad:

– Ordförande och ledning ska bytas ut så att personalen får arbetsro och styrelsen ett friskare styrelsearbete. På sikt kan det också ge lägre kostnader och högre kvalité´.