Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma Lööften

Riksrevisionen granskar regeringens arbete med regelförenkling för företag. Och kommer fram till att det inte alls blivit enklare. Så nu lovar regeringen än en gång att reglerna ska förenklas. Vilket vid det här laget bevisat sig som ett tomt löfte.

Riksrevisionens rapport ”Regelförenkling för företag – regeringen är fortfarande långt från målet” är intressant läsning. Fram växer bilden av ett ineffektivt, felfokuserat och därför också resultatlöst arbete med att förenkla regelverket kopplat till företagandet.

I stället för ett målinriktat arbete med tydliga prioriteringar har regeringen nöjt sig med att lämna över ett öppet uppdrag till departement och myndigheter. Därför har också resultaten uteblivit och allt för lite hänt.

I år skulle företagens administrativa kostnader relaterade till de statliga regelverken och efterlevnaden av dessa ha minskat med 25 procent.

Men så har det inte blivit. På vissa regelområden, som skatterätt och hälso- och sjukvård, har kostnaderna i stället ökat, vilket också lett till att regeringen inte lyckats uppfylla sina egna mål, satta 2006, och totalt bara minskat de administrativa kostnaderna med 7,3 procent.

Och även om de administrativa kostnaderna faktiskt hade minskat med 25 procent, handlar det trots det om ett mål där definitionen av vad som är kostnader är allt för snäv.

På område efter område får regeringen kritik av Riksrevisionen. Regelrådets mandat är för begränsat. Konsekvensutredningarna har över lag varit bristfälliga och det inte minst på skatteområdet. Vilket också innebär att förslagens effekter för företagen inte tydligt redovisas.

Och vad gäller reglerna, anser bara 14 procent av företagarna att de blivit enklare.

Sverige behöver företagare.

Svenska småföretagare är i dag bäst på att bereda funktionshindrade plats på arbetsmarknaden. När jättarna rationaliserar bort arbetstillfällen och flyttar, är det de små företagen som står för överlevnad och utveckling. De små och medelstora företagens betydelse för svensk ekonomi och regional utveckling är betydande. Därför duger det inte med tomma löften från Annie Lööf och regeringen om regelförenkling.

Den som lovar enklare regler och lägre kostnader måste också leverera just detta.