Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy – bokälskaren som inte läser

I 20 år har Tommy Örtberg försett Gästrikland med gamla böcker. Men själv är han bokälskaren som inte tycker om att läsa.


– Jag brinner för böckerna, men jag läser ingenting. Det har jag ingen ro för, säger han.

Bokhyllorna inne på Gestrike Antikvariat klättrar från golv till tak. På de lediga golvytorna står kassar och kartonger fyllda med böcker. I hörnen väntar andra verk på att plockas upp på hyllorna. Här blandas gamla kända författare med mer okända förmågor.

I andra sidan av butiken trängs hundratals skivor, filmer och tv-spel. På bänkar och hyllor har tidningar staplats. En skattkammare för den nyfikna.

Men det är bland böckerna som antikvariatets ägare Tommy Örtberg trivs som bäst. Han säger att det är hjärtat i verksamheten.

– Det är tv-spelen och dvd-filmerna som håller butiken vid liv. Men det är böckerna jag brinner för, det är de som är roliga att hålla på med, säger han.

Tommy är en välkänd person i Gästrikland och driver ett av de få antikvariat som finns kvar i regionen. Hans kunder kommer långväga för att titta på vilken böcker han har lyckats komma över sedan sist.

I oktober var det 20 år sedan Tommy öppnade Gestrike Antikvariat, men han har varit 30 år i branschen och i hela hans liv har böcker haft en framträdande roll.

– Jag bodde hos farmor och farfar när jag var liten och farfar hade ett antikvariat i Göteborg. Så i över 50 år har jag sprungit runt bland böcker och tittat, berättar han.

Den dagliga kontakten med böcker har lett till att Tommy ofta kan känna igen en bok bara genom att se ryggen på den. Eller en liten bit av framsidan. En arbetsskada som ofta förvånar kunderna.

Det är lätt att tro att Tommy plöjer sig igenom böckerna. Men faktum är att han inte tycker speciellt mycket om att läsa.

– Jag läser ingenting, jag har varken tid eller ro att sitta still. Däremot gillar jag att bläddra i illustrerade böcker och jag kan tänka mig att läsa kortare berättelser på ungefär tio sidor, säger han.

– Det är svårt att förklara. Det är kul att hålla på med dem, plocka med dem och bläddra. Sedan är det roligt att man fortfarande ser vissa böcker för första gången medan man sett andra flera, flera gånger, säger han.

Men det har blivit allt tuffare att få verksamheten att gå runt. Högre hyra och konkurrens från internet har ställt till det.

– Hade jag varit ett aktiebolag hade jag gått i konkurs för länge sedan eftersom jag hade varit tvungen att betala ut en lön. Nu får jag ta det som blir över när räkningarna är betalda. Men det fungerar, berättar Tommy.

Många av hans kunder har varit antikvariatet troget sedan starten på Bryggargatan 1988. Men i och med att gångvägen mellan Ostbrickan och Dm Mode stängts av har fler hittat in i butiken och Tommy hoppas att det ska leda till en ökad försäljning. Han har inga planer på att stänga igen sitt livsverk.

– Jag fortsätter tills jag inte orkar mer. Men jag får anpassa mig. Bland annat genom att finnas på internet och sälja mer tv-spel.