Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten kom inte till alla

/

Annons

För mig är julen bland det bästa som finns. Jag älskar den mysiga känslan som infinner sig i början av december, när man kan krypa ner under en filt i soffan med tända ljus, julmusik och pepparkakor medan snön faller utanför fönstret. Jag älskar nedräkningen till julafton, den där pirriga väntan. Jag antar att den sitter kvar sedan jag var liten, då jag knappt kunde sova natten innan. Sedan älskar jag känslan av att vakna upp på julaftonsmorgon och mötas av julgranen som lyser så fint med alla julklappar under sig, som jag veckorna innan har varit med och letat efter i hundratals olika affärer. Det är helt enkelt något speciellt med julen.

Men julen handlar inte bara om lycka. För många familjer innebär den här högtiden en stor ekonomisk påfrestning. Alla har inte råd att ha det där stora julbordet med alla klassiska rätterna som ska finnas där. Inte heller har alla har råd med de dyra julklapparna som barnen önskar sig. Jag tror att som barn är det svårt att uppskatta det som inte är materiellt, för barn jämför sig med varandra, precis som alla andra gör.
När jag var liten var den obligatoriska uppgiften i skolan när man kom tillbaka efter jullovet att eleverna skulle skriva eller rita vad de hade gjort under jullovet och vad de har fått i julklapp. För vissa är det en uppgift fylld av skam.

Under den här tiden blir det så tydligt vem som är fattig och vem som inte är det. I ett samhälle där pengar är en av de största statussymbolerna krävs det så lite för att hamna utanför och det är Sveriges dyra normer som lägger grunden för fattigdomen. Idag ska du ha råd med allt, så enkelt är det.
Jag tycker att det är så fel hur viktigt det är med pengar idag. Plötsligt känns det som att allt vi ser är vad andra har och hur vi ska kunna leva upp till det. Vi blir accepterade genom att vara som alla andra, eller genom att vara lite bättre. Den här hysterin att man bara ska ha och ha har gått överstyr. För helt ärligt, hur mycket lyckligare blir vi för att vi har den senaste mobilen, eller den där tröjan som kostar mer än vi egentligen har råd med? Lycka kan inte köpas för pengar. Det är så mycket mer och jag tror att vi har en tendens att glömma bort det.

Just nu tänker jag på alla de barn som inte fått uppleva det underbara med julen. Jag tänker på alla de barn som med tunga steg gick till skolan medan lögnerna om vad de fick i julklapp tog form i deras huvuden. För hur mycket vi än vill intala oss om att pengar inte är viktigt så är det ändå det som skapar förutsättningarna för oss här i livet. Vi vill gärna intala oss att vi inte värderar efter ekonomi, men sanningen är att vi sätter varandra i olika fack beroende på vad man har.
Jag tycker att du som läser detta nu ska ta en minut eller två och tänka på det som du uppskattar i ditt liv. Tänk på den lycka som du inte kan köpa för pengar. Pussa lite extra på din partner och berätta för alla i din närhet hur mycket de betyder för dig. För mig handlar lycka och rikedom om att ha någon som älskar en. För det är tusen gånger mer värt än pengar.

Johanna Edvardsson
prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons