Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten laddar i Dalarna

/

Magiska Tomteland, hundspann bland fäbodar och öga mot öga med en snöleopard. Dalarna bjuder på minnesvärda upplevelser för barn och vuxna med barnasinnet i behåll.

Annons

Dalarna är klätt i sin vackraste vinterskrud när jag kommer dit tillsammans med Noa, 1 år, Alba, 3 år, och vännen Jim med 4-åriga dottern Elvira. Området kring Siljan är en godispåse med upplevelser för barn: Tomteland i Gesunda, häst och släde bland fäbodar i Våmhus, livs levande isbjörn i Orsa Björnpark och hundspann!

Vi bor på olika vandrarhem under resan – genuina, prisvärda och barnvänliga miljöer. Nu för tiden liknar många vandrarhem personliga hotell med mysig inredning och fina frukostar i natursköna miljöer. På vandrarhemmet Målkullan vid Vasaloppsmålet i Mora leker tjejerna med leksaker i gillestugan, vi bastar i källaren och äter frukost i det mysiga, rustika 1800-talshuset.

– Före och under Vasaloppsveckan är det full fart, men ofta är det fridfullt och mycket barnvänlig miljö här, berättar sympatiska ägarinnan Annika Eriksson.

Nästa morgon bär det av till Tomteland, som Elvira och Alba längtat länge till. Tomtenissen Nisse tar emot vid entrén vid Gesundabergets fot och visar oss runt i tomtarnas smedja. En snögubbe börjar plötsligt att röra sig och vill hälsa på barnen, men där går gränsen. Hälsa på en promenerande snögubbe – det är för mycket 3-åriga Alba.

När vi knackar på dörren till tomtens stora hus är magin total. Tomten ligger och snarkar i sin breda säng. Granen är klädd, en brasa sprakar och de timrade rummen är fyllda av julklappar. Efter en kvarts storögt betraktande släpper anspänningen och tjejerna vågar närma sig tomten. Sedan vandrar barnen hand i hand med tomten och tomtenissarna. Lille Noa hjälper till att ge lav åt renarna, men att klappa en älg på mulen får vänta tills han blir några år äldre.

Tomteland visar sig vara en fantastisk sagovärld för både barn och vuxna. Innan vi vandrar mot utgången hoppar två skogstroll fram på ”säkerhetsavstånd”, dansar och tjattrar på trollspråk. ”Kurru, kurru” får vi lära oss att ropa till dem:

– Kurru, kurru, skrockar de nöjt, vänder sig och visar stolt upp sina svansar.

Vid Liljeholmens bondgård i Våmhus får barnen klappa kaniner, nyfödda lamm och de grymtande minigrisarna Knoll, Tott och Baloo. Sedan åker vi, skönt inlindade i tjocka ullplädar, släde runt den gamla byn med sina fäbodar och över gnistrande snövita fält.

– Ptrrr, ptrrr, manar gårdens ägarinna Anna-Karin Bennberg på sin starka, svettiga nordsvensk.

Hon tar även emot många skolbarn över dagen och ibland får de smaka gårdens goda färska fårkorv och egentillverkat tunnbröd.

Några mil bort i Orsa Björnpark står vi plötsligt öga mot öga med en isbjörn och en livs levande persisk snöleopard. Det är mäktigt att känna andedräkten från en isbjörnshane, just intill skidbackarna i Grönklitt.

Eftermiddagen avrundas med hundspann bakom åtta ivriga siberian huskeys. Vi åker genom tallskogens rallyartade skogsstig, ut i de låga svagt värmande solstrålarna över Östra Rådsjön. Barnen somnar i den friska luften och, förutom hundflåset, totala tystnaden. Hundarna svarar snabbt på kommando som ”vänster” och ”dra snabbare i backen”. Vi återvänder lyckliga till Målkullan uppfyllda av sagomagi och naturupplevelser som både barnen och vi vuxna kommer att bära med oss för en lång tid framöver.

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons