Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tonerna flög som pigga fåglar”

En relativt ny ingrediens i Kammarmusikfestivalen är Master Classes, där elever får verklig professionell och individuell undervisning i sina respektive instrument.

 Två lunchkonserter genomförs också där eleverna får möta publik och visa sina färdigheter. Jag bevistade den på fredagen och måste säga att det är inget fel på återväxten bland kammarmusiker och solister.

Naturligtvis har deltagarna kommit olika långt i sina studier, men med flera fick jag funderingen om det egentligen går att lära dem så mycket mer.

En som nu står redo för de stora solistframträdandena är Madeleine Johansson på flöjt, som varit med i festivalen förut. Hon har nu fått sitt solistdiplom och visade i Bachs Partita i a-moll för soloflöjt att hon behärskar sitt instrument till fullo.

Tonerna flög som pigga fåglar i lokalen, vars akustik är absolut den bästa för just flöjt.

En annan som just ska börja sina studier på Musikhögskolan är flöjtisten Tove Edqvist, som tillsammans med Ann-Sofi Klingberg på piano slängde sig ut i rumänen Georges Enescus Cantabile et Presto som om det vore det enklaste i världen.

Ska man utgå från detta kommer musikstudierna att gå som en dans.

Och så får undertecknad ställa sig i skamvrån. Två briljanta italienska pianister äntrade scenen för att på varsin flygel spela första satsen ur Rachmaninovs Suite no 2 för två pianon. Den ena var Sara Costa, men den andres namn uppfattade jag inte och jag skäms så. Förlåt, men du var otroligt duktig och trots en malör med pianostolen spelade du på som om inget hänt.

Enastående proffsigt!

Övriga deltagare bör också nämnas: Daniel Hormazabal Cortés som spelade Mozart och Debussy på piano, Pernilla Lindberg som tillsammans med Tiina Karakorpi på piano framförde Schumann på violin, och Algot Bengtsson som spelade en solosonat av Bach på violin.

Några har lite finputsningar kvar på teknik och framföranden. Men det som nu behövs är erfarenhet. Och den får man om man fortsätter att framträda.

Om jag fick bestämma blir alla stora solister i framtiden, inga motsägelser accepteras!