Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonsättare från Gävle i exklusivt sällskap

Gävleborna Iréne Sahlin och Olle Åberg tillhör numera samma fina sällskap som Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger gjorde en gång. De har nämligen blivit invalda i Föreningen Svenska Tonsättare, en exklusiv organisation med ungefär 300 medlemmar.

Thomas Bjelkeborn, Mikael Strömberg och Per Samuelsson är medlemmar sedan tidigare. Men sedan Bo Lindes dagar har annars få Gävlebor kommit med.

”Till aktiva medlemmar kan inväljas professionellt verksamma tonsättare med svensk anknytning, vilkas musikaliska produktion kan anses äga konstnärligt värde”, säger stadgarna bland annat.

Iréne Sahlin och Olle Åberg är båda verksamma vid Idka, Institutet för digitala konstarter i Gävle. Sin elektroakustiska musik har de ofta framför live på Kulturkioskens scen men den har också spelats på internationella festivaler.

I början av nästa år ska Dahlin resa till Madrid med sitt stycke ”Beyond the bridge” på festivalen C’est la vie. Åberg var nyligen i Frankrike och uppförde sitt senaste verk ”The infidel/goodbye”.

Att bli medlem i FST är något av det finaste en tonsättare kan bli, konstaterar Idkas Viktor Eriksson i ett pressmeddelande.