Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonsättaren från Gävle som gjorde succé efter sin död

/
  • NOTERNA. ”Tonerna” är ingen lång komposition beroende på att dikten den bygger på bara är fyra rader.
  • DOG BARA 39 ÅR GAMMAL Carl Leopold Sjöberg från Gävle avled året innan hans mästerverk framfördes för första gången.

Annons

brukar man kalla en vacker melodi som följt svenska folket i över hundra år. Den spreds över världen av Jussi Björling men har också framförts i fem svenska långfilmer, bland annat i några av Edvard Perssons och Nils Poppes burleska klassiker.

Noterna till stycket publicerades första gången 1901, vilket innebär att kompositören aldrig fick höra sina vackra toner – annat än från sitt eget piano. Och att han aldrig fick veta att han skrivit en världs-hit. Han dog nämligen januari år 1900, bara 39 år gammal.
Denne tonsättare hette alltså Sjöberg, Carl Leopold i förnamn, och var född och uppvuxen i Gävle. Familjen bodde i Lennstrandska huset vid nuvarande teatern och när Carl bara var sju år dog hans far, som var kamrer vid Gefle-Dala Jernväg.

själv och sina tre små barn startade Karin Sjöberg en porslinsaffär där hon också sålde leksaker.
Familjen fick ekonomiskt stöd av den välbärgade rektorn Jonas Selggren och det var med bistånd från denne som Carl kunde studera medicin i Stockholm. Selggren tyckte dock att studierna gick alldeles för långsamt och i ett brev till Carl hösten 1892 framförde han den åsikten.
Visst ägnade den unge medicinaren en del tid åt sång och musik, men han tyckte ändå att kritiken var orättvis. Samma kväll som han fått brevet gick han på Operan och på natten satte han sig ner i sin kammare och komponerade Tonerna efter en dikt på fyra rader som Erik Gustaf Geijer skrivit 1829:

Tanke, vars strider blott natten ser!
Toner, hos eder om vila den ber.
Hjärta, som lider av dagens gny!
Toner, till eder, till er vill det fly.

Sjöberg blev färdig med sina studier 1893 och tillträdde året därpå tjänsten som stadsläkare i Hedemora. Han blev en populär doktor och startade även ett musikkapell i staden. Där spelade man dock aldrig Sjöbergs paradnummer utan det var först när kammarsångaren Modest Mezinsky sjöng melodin på Stockholms slott 1903 som människor började få upp öronen för den.
Sjöberg komponerade även en rad andra melodier men ingen av dessa har blivit tillnärmelsevis så uppskattad som Tonerna.

Annons