Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tony Warren hyllar Daniel och Victoria

Konstnären Tony Warren i Ockelbo vill hylla kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings kärlekssaga.
Det gör han med ett konstverk där kronprinsessan gestaltas av ett äpple och Daniel av en kudde.

Tony Warren är mycket entusiastisk och kallar verket för det mest spännande han någonsin gjort.

– Det är väldigt mycket symbolik i det. Det känns så rätt allting, säger han.

Warren har länge funderat över en komposition med just äpple och kudde, och i februari föll alla bitar på plats. När förlovningen mellan kronprinsessan och Ockelbosonen tillkännagavs ”slog det ner som en blixt från en klar himmel” för Tony Warren.

För honom kändes det naturligt att låta Victoria vara ett äpple, med tanke på Riksäpplet och symboliken för fruktsamhet.

Viktorias uttalande om att Daniel var någon som hon kunde luta sig förstärkte idén om en kudde.

– Och Riksäpplet vilar ju en sidenkudde. Samtidigt tycker jag inte att Daniel är en sidenkille, han är mer en jeanskille, säger Tony Warren.

Därför blir det en kudde i jeanstyg på tavlan. Till modell för Victoriaäpplet använder Tony Warren ett exemplar av sorten Gloster.

– Ett litet problem är att jag måste vänta tills äpplena mognat, de står i blom nu i Österlen, säger han.

Warren har också en nåldyna i form av en kunglig krona och en storkformad gyllene sax som är tänkt att ingå i kompositionen.

Skissen beräknas vara klar i juni och Tony Warren räknar med att målningen är färdig tidigast i höst. Han har ingen bestämd köpare än och har inte kontaktat hovet angående projektet.

– Det vore naturligtvis roligast av allt om det fanns ett intresse därifrån, säger han.