Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppolitikerns pengaslarv - lämnade felaktiga uppgifter

Rörigt och fel. Så går det att beskriva oppositionsrådet Daniel Sjöbergs (M) ersättningar som nämndeman.
– Stämmer det att jag har gjort fel på något vis ska jag ju självklart rätta till det, säger han.

Arbetarbladet har tidigare avslöjat Daniel Sjöbergs oreda i ekonomin i aktiebolaget bakom frisörsalongen Effect. Flera gånger har skatten varit så sent betald att det hunnit bli ärenden för kronofogden.

Nu visar en genomgång av utbetald ersättning för alla nämndemän vid Gävle tingsrätt att Sandvikenmoderaten har fått över 100 000 kronor mer än någon annan i ersättningar under förra mandatperioden. Då har han ändå tjänstgjort 200 dagar mindre än den nämndeman som varit flitigast.

Arbetarbladet har granskat samtliga rapporter och intyg som Daniel Sjöberg lämnat in till tingsrätten. Det finns flera felaktigheter.

I en sammanställning av hans förlorade arbetsinkomst har han slängt om två siffror med följden att hans årsinkomst blir över 600 000 kronor i stället för omkring 350 000 kronor som de bifogade lönespecifikationerna visar. Daniel Sjöberg har dessutom fått ersättning som motsvarar en heltidstjänst trots att han inte har jobbat heltid som frisör.

– Jag har använt min årsarbetstid och min årsarbetsinkomst för att beräkna mina ersättningar, säger Daniel Sjöberg som dock inte kan förklara hur han kommit fram till de siffror han rapporterat in.

– Jag har inte farit med osanning utan redovisat i hopp om att jag har gjort rätt.

*Borde du inte ha varit mer noggrann när du lämnat in intygen?

– Jo, men så kan man ju säga om allting, svarar han.

År 2013 lämnar Sjöberg in ett nytt intyg till Gävle tingsrätt eftersom han anser att hans inkomstförlust har ökat. Från att ha tagit ut en daglig ersättning på 1912 kronor ökar han därefter på sin dagliga inkomstförlust med drygt 300 till 2232 kronor för en heldag. Men i taxeringsunderlaget har hans inkomst av tjänst inte ökat, tvärtom han har åren 2012 och 2013 tjänat omkring 7 000 kronor mindre än 2011.

– Det är väl i så fall bra att det här kommer fram och självklart ska jag då rätta till det. Jag måste gå tillbaka och räkna om och se vad följderna blir av det och stämmer det att jag fått ut för mycket ska jag ju självklart betala tillbaka, säger Daniel Sjöberg.

Samtidigt anser han att tingsrätten borde bli bättre på att informera hur nämndemännen ska göra för att räkna ut sin förlorade arbetsinkomst.

– Vi hade en utbildningsdag och då fick vi i princip se lokalerna för att kunna hitta och lära oss hur kaffemaskinen fungerar. Det hade kanske varit bättre att få lära sig hur man fyller i blanketter om inkomstförlust.

Tingsrättens chef Anita Wallin Winberg reagerar starkt på kritiken och räknar upp omfattande utbildningar inom olika rättsområden och både informationshäfte och en hel pärm med information om hur nämndemannauppdraget fungerar och vart man kan gå in för att läsa och lära sig mer.

– Att det bara skulle vara att lära sig en kaffemaskin, det stämmer inte, säger hon.

Sedan i höstas är Daniel Sjöberg huvudoppositionsråd och ska leda oppositionens arbete i Sandvikens kommun. För det har han en lön på nästan 50 000 kronor i månaden.

Han slutade som nämndeman sista december 2014.