Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tord Andersson: Skolkoncernerna som kör med utpressning mot kommunerna

Sverige är enda landet i världen som tillåter vinstdrivande företag att tjäna pengar på skattefinansierade skolor och förskolor. Men är skolföretagen nöjda? Svaret är nej. De vill ha högre skolpeng för att kunna öka sina vinster.

Jättekoncernen Academedia, som äger Friggaskolan i Östersund, har börjat utöva utpressning på kommuner som de anser betalar för dåligt.

– Det finns några geografier som vi tycker satsar för lite resurser på förskolan. Vi har pratat med kommunerna under lång tid. Vi tycker dessutom att det är helt fel skolpeng. Så i de kommunerna kommer vi att lämna vår verksamhet, säger Academedias vd Marcus Strömberg i Dagens Industri.

Det är magstarkt. Vi pratar om ett företag som omsatte 3,1 miljarder och gjorde en vinst på 172 miljoner under tredje kvartalet i fjol, 20 miljoner mer än året innan.

Ändå hotar de med att lämna eleverna i sticket och dra vidare till lönsammare trakter om de inte får igenom sina krav.

Trots att IES är rena vinstmaskinen har de precis som Academedia försökt sätta press på politikerna genom att kräva högre skolpeng.

Många kommuner protesterar mot friskoleetableringar som gör skolplaneringen svårare eller bidrar till en ökad segregation. I Östersund är det bara den rödgröna oppositionen som säger ifrån. Den borgerliga majoriteten slängde nyligen planerna på en integrerad grund- och särskola i papperskorgen för att göra plats för Internationella engelska skolan, IES, på Palmcrantzskolan. Kommunen ska till och med bekosta renoveringen för 60 miljoner.

Det är inga fattiglappar de gynnar. IES gick med 649 miljoner i vinst mellan 2014 och 2017. En tredjedel delades ut till ägarna. Förra året beslöt man ta bort vinstutdelningen för att ha utrymme att köpa skolor i Spanien.

Så fungerar det svenska skolsystemet.

Trots att IES är rena vinstmaskinen har de precis som Academedia försökt sätta press på politikerna genom att kräva högre skolpeng. Hemligheten med IES lönsamhet är annars färre lärare och lägre löner än genomsnittet, och en marknadsföring som riktar in sig på akademikerhem. Det betyder studiemotiverade elever, vilket borgar för bra skolresultat. En ovanligt generös betygssättning höjer resultaten ännu mer, visar en studie gjord vid Stockholms universitet.

Vinstdebatten är död. Men motståndet mot att vinstdrivande skolor driver på segregationen finns kvar. Det är brett även bland dem som röstar borgerligt. Det borde leda till en debatt om skolpengen och det fria skolvalet. Kan vi hoppas på en sådan?