Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Törnrosa som sticks

Sagornas mest bitterljuva saga återuppstår som barnbok av illustratören Lena Sjöberg. Titelns bokstäver är ritade med stickiga taggar. Törnrosa. Javisst, så ska det förstås se ut.

Min barndoms version av boken gick i prinsessrosa och lindblomsgrönt och hade gulddekor.

Men det är inget flickigt eller Disneyaktigt över Lena Sjöbergs bilder. Det är den gamla folksagan som hon väcker ur dess långa sömn.

Så glöm film-Törnrosorna. De här illustrationerna ser snarare ut att vara inspirerade av dalamåleri.

Slottet har inga onödiga krusiduller, däremot kakelugn. Människorna är rediga figurer och en kunglig fest liknar ett storbondekalas. Bara växtligheten slingrar sig, kurbitsaktigt.

Det känns fint att Törnrosa får komma hem från Hollywood. Det känns faktiskt som att hon aldrig hade lämnat oss när man har bläddrat igenom Lena Sjöbergs kongeniala skapelse några gånger. Bildspråket fungerar direkt. Det är humoristiskt, varmt men icke insmickrande, detaljrikt. Och då återstår ändå att nämna alla finurliga anfanger som inleder avsnitten.

Lena Sjöbergs bilder till ”Törnrosa” är sagolika, upplyser bokens efterord. Ja. Och nej. Ja, i meningen enastående. Men nej om du tänker dig gyllene skimmer.

”Törnrosa” kommer ut som en del i serien Sagoskatten där traditionella folksagor får ny dräkt av svenska illustratörer (Rödluvan och Grodprinsen finns också).

Bilderbokskonstnären Lena Sjöberg bor numera i Småland men har rötterna i Gästrikland. Hon är ett av två begåvade syskon från Sandviken som gör sig bemärkta på kulturscenen i höst.

Även hennes syster Anna Jörgensdotter har nyligen kommit ut med en uppmärksammad bok.