Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torsåkers musiker spänner musklerna och samlar in till Barncancerfonden: "Det var inte ens nån som funderade"

Torsåker har extremt många musiker med hjärtat på rätt ställe per capita – det om något visar evenemanget "Gästis finest" som hålls på gästgiveriet i bygden under lördagen.
Sju stycken band som alla är från Torsåker ställer till med en helkväll till förmån för Barncancerfonden.
– Vi vill göra skillnad, säger Katarina Borbos.

LÄS MER: Marita samlade givmilda Hoforsbor – har skänkt mest i hela landet till Musikhjälpen

Borden är redan fullbokade, konstaterar Dacke Hajo som driver gästgiveriet – men man ska inte misströsta, det finns ju ett rymligt golv också. På lördagen hoppas de att hela bygden sluter upp och skänker pengar till Barncancerfonden.

Evenemanget "Gästis finest" kommer samtidigt som insamlingen "Med kärlek från Hofors" toppar Musikhjälpens lista över mest skänkta pengar. Hofors- och Torsåkertrakten har verkligen prickat in storformen när det gäller givmildhet.

Grejen i sig är inte ny – Torsåkerbanden har sedan ett par år tillbaka samlats för ett "stor-jam" en gång om året. Det var Sven-Olov Andersson, trummis i Bad Boys, som först kläckte idén att skänka pengarna som konsertkvällen drar in till välgörenhet.

– Jag tycker bara det är kul att spela. Jag har ett jobb och skulle jag försöka leva på musiken så skulle jag gå på knäna. Den summan vi drar in gör ingen skillnad för mig men kan kanske göra skillnad för såna som behöver, förklarar Sven-Olov Andersson.

LÄS MER: Spar-Arne tröttnade på tomma butikslokalerna – startar teckningsinsamling för att pynta gallerian i Hofors

Katarina Borbos, som spelar i Berglundz Svänggäng, håller med.

– Vi vill verkligen göra skillnad. Barncancerfonden kändes helt rätt, man vet inte varför barn får cancer. Det är riktigt otäckt och en fruktansvärd sjukdom som drabbar barn som har hela livet framför sig. Jag kan själv inte sätta mig in i hur det skulle vara att få det beskedet men det måste vara helt fruktansvärt, säger hon.

Det har inte varit några problem att få musikerna att ställa upp på kvällen. "Det var inte ens någon som funderade" konstaterar Katarina Borbos.

– Man vill vara en del av det och vi märker det runt om i bygden också. Det finns ett stort intresse.

Under lördagen är det också det så kallade "Tomtesmyget" på Gammelgården i Torsåker och julmarknaden i Gammelstilla. "Gästis finest" fungerar som finalen.

– Det föll sig väldigt väl, hela lördagen går i barnens tecken, säger Katarina Borbos.

Samtidigt är kvällen ett sätt för musiklivet i Torsåker att spänna musklerna. Bygden har ovanligt mycket kultur för sin storlek, konstaterar Dacke Hajo.

– Vi har jättemycket musiker, konstnärer och författare här. Torsåker är starkt på kultur, säger han.

"Gästis finest" till förmån för Barncancerfonden

Torsåkers gästgiveri

Lördag 26 november 18-02

Torsåkermusikerna som spelar: Rim och Reson, Berglundz Svänggäng, Bad Boys, Bröderna Norling, Lars Lilja, Matilda Andersson och Jörgen & Hasse.

LÄS MER: Ulf Ivars historia: När missionsförsamlingen i Torsåker köpte en slav (PREMIUM)