Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Totaljuligt och vackert

Annons

Gävles symfoniorkester lättar på det strikta, några i orkestern bär tomteluva kvällen till ära. Dirigenten Jan-Åke Hillerud är på strålande spexhumör. Och Kulturskolans barn och ungdomar är tända på uppgiften.

Och så blir det som det blir när barn är inblandade: De är härligt spontana, studsar på scenen, gäspar när den äldre delen av kören sjunger flera sånger i sträck, ja, antalet charmtroll på scenen är många.

Två luciatåg visar upp sig, först de mindre barnen, sedan ungdomarna som gör entré och sorti rätt igenom hela Gevaliasalen med levande ljus. Jag tappar faktiskt räkningen på antalet varianter av luciasånger de sjunger, men vackert är det.

Efter paus sjunger Symfonikören några sånger och placeringen bakom orkestern gör tyvärr att sången dränks då och då.

Balansen mellan sång och musik återställs när Kulturskolans barn kommer in igen. Dirigenten passar på att smita ut och komma tillbaks i rollen som fryntlig tomte med julklappssäck och allt.

Barnkören blir exalterad i sånger som ”Rudolf med röda mulen” och naturligtvis kan barnen inte hålla sig från att dra av tomten skägget.

Massvis med svenska traditionella sånger får vi höra, ”Bella Notte” och ”Ser du stjärnan i det blå” ger Kalle Anka-julkänsla och en del ovanligare franska kompositioner gör det här till en härlig kväll där barnen stod i centrum och gör det med bravur.