Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove kom för snabbt och mamma förlorade vadet

Tove Lindbergs mamma trodde aldrig att något skulle hända före tolvslaget.


– Mamma slog vad med barnmorskan och barnmorskan vann, för 20 minuter senare var jag ute, berättar Tove, född i elfte timmen på nyårsafton 1990.

Tove kom kvickt som en nyårsraket klockan 22.20 och blev därmed en av Upplands sist födda det året. Att ha födelsedag på årets största festdag kan ha sina sidor.

– Det är lite svårt att ha kalas när alla är upptagna med andra fester, men de närmaste brukar komma ändå, säger Tove.

Värre har det varit att vara nästan ett år yngre än vissa i samma årskurs.

– Jag fick cykla när de andra åkte moppe och det var ju lite surt att börja med körkortet så långt efter alla andra.

Nu har Tove i alla fall kommit så långt med körkortet att hon bara har fyra lektioner kvar till uppkörning.

Genom skolan kunde Tove välja trafikantutbildning och det har gett henne tio körlektioner gratis. Körkort innebär förstås en klar fördel för den som bor i Söderfors. Hon har pojkvän i Skärplinge och går i skolan och tränar i Tierp.

Mycket av fritiden går åt till fotbollsträningarna med Tierps IF. Tove Lindberg har tränat fotboll och bandy med stor framgång under många år. Fram till och med förra säsongen spelade hon bandy med Strömsbro-Skutskär och under de två senaste säsongerna var hon uttagen till F 17- och F 19-landslaget. I och med att Tierps IF kliver upp i damfotbollens division II har Tove bestämt sig för att satsa enbart på fotbollen.

För att hålla bandyn igång tränar hon med ett herr-B-lag i Söderfors.

– Jag är ju bara 18 år, så chansen finns att jag kan spela i bandylandslaget senare. Det vore häftigt, säger Tove.

Om man jämför dambandy med damfotboll är det lättare att avancera inom bandyn, tror Tove, eftersom det är förhållandevis få tjejer som fastnar för den sporten. Tove, som började med båda sina favoritgrenar vid sex års ålder, fick träna bandy med killarna. Hon gillade gemenskapen och umgicks helst med pojkar efter skolan.

– Killarna var snälla och samhörigheten mellan dem var större än hos tjejerna. Jag var mer pojkaktig än andra och det är jag fortfarande.

Gott lagarbete är något som tilltalar Tove och det bidrar säkert till att hon siktar på en framtid som polis. Hon tänker söka så fort hon blir behörig om två år.

– Då bor jag i Gävle, jobbar som polis och är förhoppningsvis fortfarande ihop med Pontus. Och så vill jag ha barn, om jag inte redan har fått det.