Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädgården som skapar trafikkaos

TORSÅKER Med varsam hand har Anette Persson lyckats väcka liv i en trädgård från förra sekelskiftet. 350 olika perenner, 60 sorters rosor, 20 klematis och 30 sorters pioner ryms i hennes trädgård.

Det doftar fantastiskt i fam­iljen Perssons trädgård av storblommiga buskpioner, syrener och kaprifol. Den prunkande trädgården ligger mitt i Torsåker. 2006 köpte Anette Persson och hennes man Roland det stora huset från slutet av 1800-talet med en trädgård på 1 500 kvadratmeter. Tidigare bodde de i en tegelvilla i Hofors med en trädgård på 400 kvadratmeter.

– Vi hade växt ur trädgården. Dagen efter att den yngste sonen hade tagit studenten gick flyttlasset till Torsåker, säger Anette.

– Jag visste knappt vad som växte här när vi flyttade hit. Det första som dök upp var en enorm, rosaskimrande och mycket sällsynt blåsippa. Det var nästan så att jag skrek: Ja! Det är min pensionsförsäkring.

Trädgårdens stomme består av gamla äppelträd, pioner, buskrosor, irisar, riddarsporrar, akleja och andra perenner. På nio år har trädgården växt med rabatter, gångar, en pergola, kryddträdgård och ett tiotal utspridda sittplatser. Anette Persson kompletterar ständigt med egna sådder, köpta växt­er och grönsaker. Kryddträdgården har bland annat timjan, gräslök, citronmeliss, fransk dragon, salvia och lavendel. Kryddorna är placerade nära köket. I pallkragar odlar Anette vitlök, romansallad, rödbetor, persilja, dill, purjolök, majs, ruccola och morötter.

– Känner mig aldrig så lycklig som när jag kan bjuda på egenodlad mat. Giftfri förstås från frö till skörd.

På husets framsida växer en rosa magnolia av sorten Susan med praktfulla blommor och spännande bladverk.

– Jag ville så gärna ha en magnolia. Det är en urgammal växt från dinosauriernas tid, säger hon andäktigt.

Men är inte de svårodlade?

– Sch, och säg inget om att den egentligen ska odlas i zon 3, vi bor i zon 4, säger hon och höjer ett hyssjande finger.

Anette väljer växter som hon gillar och bryr sig inte så mycket om växt­zoner.

– Om man inte provar vet man inte om det går. Jag har gått runt i trädgård­en och tittat på hur skuggorna lägger sig. Jag försöker planera trädgården så att det blommar hela säsongen.

– Allt blommar så kort tid, jag försöker tänka på bladens utseende, struktur, färger och variera storlekar så att rabatterna ska vara fina under hela säsongen.

Ogräsröjningen gör hon tidigt när jorden fortfarande är bar. Och gödslar före midsommar.

– Jag har tätt mellan plantorna för att stoppa ogräset.

Lite varstans i trädgården finns gamla redskap som de hittat i uthusen och som nu används som blomstöd eller utsmyckningar. Men även armeringsjärn är återkommande inslag i blomsterprakten. Pergolan har de byggt av återvunna fönsterbågar och lite virke.

– Vinrankorna och klematis kommer att täcka taket helt och hållet i sommar, säger hon förväntansfullt.

För några år sedan anmälde sig Anette till Tusen Trädgårdar, där man får tillfälle att visa upp sin trädgård. Wij trädgårdar deltog, men Anette var den enda deltagaren i Gästrikland med privat trädgård.

– Över 300 personer kom och ville se min trädgård! Det blev trafikkaos här i Torsåker, säger hon och skrattar.

Nästan all ledig tid lägger hon på trädgården.

Kan du njuta av trädgården?

– Ja, det gör jag varje dag.

Kan du resa bort på sommaren?

– Javisst, vi har bekanta som passar trädgården när vi är bortresta. Men helst vill jag förstås vara hemma.