Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionellt och modernt i Marocko

/
  • Berberbyarna i Atlasbergen byggs i sten och växer fram till synes slumpmässigt längs bergssidorna.
  • På murar och husfasader hänger färgsprakande berbermattor. De kan vara vävda eller handknutna och är en viktig inkomstkälla för byarnas kvinnor.
  • Kryddor sprider väldoft i soukerna.
  • En flicka tittar ut genom ett fönster i Essaoira.

I Marocko lever historia och nutid sida vid sida. Marrakech bjuder på gamla anor med hektiskt storstadsliv. I Atlasbergen ligger en av Afrikas få vintersportorter medan kusten lockar med semesterlugn och havsbad.

Annons

Marrakech är som en modern tusen och en natt-saga. Bland de rödrosa stenhusen i gamla stan åker mopeder och bilar kors och tvärs på de smala gatorna och stadsborna skyndar för att hinna med dagens ärenden. Många män är klädda i djalaba, en fotsida rock med huva, och i öppna butiker sitter hantverkare och arbetar. Om det inte hade varit för kvinnor i kortkort, franska bistros och trendiga restauranger, skulle staden verka ålderdomlig.

 

Det är mixen som gör Marrakech så spännande. Den äldsta delen av staden, medinan, började uppföras på 1100-talet som en knutpunkt för handeln. Kamelkaravanerna passerade Marrakech på sin väg från Timbuktu i Mali till städerna vid Atlantkusten. Här möttes, och möts fortfarande, berber, tuareger, araber och européer - alla sätter sin prägel på staden.

Dar Moha är en riad, ett traditionellt arabiskt hus med innergård, som tillhört modedesignern Pierre Balmain. Numer finns här en exklusiv restaurang som serverar marockansk mat. Borden är placerade runt innergårdens mosaikbeklädda pool och vackert dukade med marockanskt mångfärgat porslin. Lugnet ger ett behagligt avbrott från stadens trafikbrus.

Till förrätt serveras vegetariska smårätter. Till huvudrätt blir det tajine, en lammgryta som är landets nationalrätt. Det doftar fantastiskt av kanel, koriander, dadlar och russin. Maten är mild och smakrik och serveras med ett robust lokalt rött vin.

 

Mätt och belåten är man redo för Marrakechs marknad - soukerna. Traditionell medicin, kryddor, lädervaror och kopparvaror, de olika varorna har var sin souk. "Madame, kom och titta på våra fina varor", ropar försäljare som är ivriga att locka till sig turister. Här gäller det att veta vad man vill. För att inte hela reskassan ska gå till impulsköp bestämmer jag mig för att satsa på ett par skinntofflor och kommer ut med tre par för 150 kronor.

Det gyllengula eftermiddagsljuset blir svagare. Vilse i grändernas trängsel måste jag fråga mig fram till Djemaa el Fna, torget som är stadens hjärta. Hit kommer Marrakechborna på kvällarna för att titta på eldslukare, ormtjusare, akrobater och historieberättare. En kvinna som sitter på marken erbjuder sig att berätta om min framtid. Det är ett myller av människor som pratar, skrattar och flirtar, som hämtat ur tusen och en natt.

 

Runt Marrakech avtecknar sig Atlasbergens snöklädda toppar på över 4 000 meter. Många europeiska turister söker sig till Atlasbergen för att vandra, men för min del får det bli en dagsutflykt till Oukaimedena, en av Afrikas få vintersportorter.

Vägen går igenom berberbyar som ser ut att vara slumpmässigt uppbyggda i det alpliknande landskapet. På husfasader och murar hänger berbermattor i rött, gult och blått som färgsprakande marknadsföring till passerande turister.

I liftkön stojar några barn som verkar uppskatta backarna. Själv nöjer jag mig med att njuta av utsikten och en kopp te på ett av de enkla fjällhotellen innan det är dags att vända tillbaka.

 

Efter några dagar i Marrakech längtar jag efter avkoppling. Det är bara 17 mil till kuststaden Essaouira. Bussen går genom ett varierat landskap av olivlundar och byar för att efter en resa på drygt tre timmar parkera bara några meter från havet.

Staden är en före detta hippiekoloni och samlingsplats för konstnärer. Med sina vitkalkade hus och blå fönsterluckor påminner Essaouira om semesterorterna vid Medelhavet. Några turister sitter på uteserveringarna, men det är ingen trängsel och inget hålligång. De flesta verkar vara på jakt efter samma sak som jag, semesterlunk och havsbad. Det blir en perfekt avslutning på veckan.

 

Mer läsning

Annons