Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikproblem i vinterstormen

Vinterstormen som drog in under söndagen skapade problem i trafiken i Uppland och i Roslagen. Flygtrafiken på Arlanda dras med stora förseningar på grund av att bara en start- och landningsbana kan användas.

– Vi får räkna med att det blir förseningar med åtminstone upp till två timmar för varje avgång under morgonen och förmiddagen. Vinden är fortfarande mycket kraftig, säger Helena Miller, vid Arlandas presstjänst.

 

Snöovädret verkar inte ha påverkat tågtrafiken. Enligt Banverkets presstjänst kan det vara smärre förseningar på några minuter på grund av att snö kommit in i växlarna.
Det var ett rejält vinteroväder som drog fram över Östersjön och Svealandskusten under söndagskvällen och natten till måndagen. Vid Örskär i Norduppland uppmättes klockan två natten till måndag stormstyrka med 30 meter per sekund i medelvind, och orkanstyrka i byarna med 39 meter per sekund. Först framåt morgonen väntades vindarna börja avta.
– Men även om det sakta börjar avta så kommer det att blåsa ganska rejält fram till eftermiddagen, så räkna med fortsatta problem även under morgonen och förmiddagen, säger Anette Levin, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.Snön och vinden i kombination polerade start- och landningsbanorna på Arlanda till is och halkbekämpningen hann inte med. Flera flyg dirigerades om till Bromma, Skavsta och Norrköping. Andra blev försenade. Flera bolag valde att ställa in flygningar, bland annat SAS. Några flyg beräknades bli inställda även under måndagsmorgonen.
Många lokalbussar ställdes in längs Upplandskusten när snöovädret drog in på söndagskvällen. Vägverket satte in alla resurser på att hålla vägarna öppna, men trots det blev det problem för bilister som körde fast i snön.
– Vi har stora problem på länsväg 288, där en del bilar sitter fast. Vi har en försvunnen person i Östhammar, men vi kan inte ta oss dit, eftersom det är stopp på 288, så vi väntar på plogning så att vi kan komma fram, sade polisinspektör Torbjörn Karlsson vid Upplandspolisen, till TT vid halvtretiden.


Hur många som kört fast i snön kunde han inte svara på.
– Jag vet att folk har ringt och är arga för att de inte har fått plogning, men Vägverket gör så gott de kan.Andreas Possmark, Vägverkets trafikledare för Mälardalen, sade senare till TT att 288:an hade plogats så att polisen kunde komma fram.
– Än så länge har vi läget ganska bra under kontroll med tanke på hur mycket snö som har kommit. Vi har inte fått in så mycket klagomål, utom på en del småvägar, men de får vänta tills snöovädret lagt sig. Det ska inte vara stopp på de stora vägarna, säger Andreas Possmark.


Några allvarligare olyckor verkar snöovädret inte ha lett till. I trakten av Tierp hade ett par träd blåst ner över vägar, men de har röjts undan.
Inte heller från Roslagskusten och Stockholms län rapporterades några riktigt allvarliga trafikstörningar under natten.
– Alla vägar ska vara framkomliga, även de mindre vägarna, säger David Kernell, trafikledare vid Trafik Stockholm.


Sjöräddningen hade inte fått in några rapporter om allvarliga incidenter till sjöss, förutom att styckegodsbåten Flinterwave tappade sin last av massaved i havet utanför Hudiksvall under kvällen.
Ovädret ledde också till en del strömavbrott, framför allt längs Upplandskusten, Från Uppsala län rapporterade Vattenfall vid tretiden totalt cirka 1 500 hushåll utan el och i Stockholms län drygt 800.