Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikskadad Gävlekvinna vann domstolstvist mot försäkringsbolag

Högsta domstolen har beslutat att en kvinna i Gävle har rätt till högre ersättning från sitt försäkringsbolag.

Kvinnan som tvingades lämna sitt jobb vid EU-kommissionen efter en trafikolycka ska kompenseras för att hon som anställd i Bryssel betalade lägre skatt.

Den 36-åriga kvinnan skadades i en trafikolycka i Bryssel 1996.

Sedan 1999 har hon inte kunnat arbeta utan fått sjukbidrag. Genom sina advokater har hon vid Stockholms tingsrätt stämt försäkringsbolaget Trygg Hansa för att få en högre ersättning.

För åren 1999 till 2005 kräver hon 2,8 miljoner kronor plus ränta som kompensation för den nettoinkomst hon förlorat.

Kraven grundar sig på skadeståndslagen som säger att den skadelidande ska försättas i samma situation som om skadan inte inträffat.

Kvinnan vill att ersättningen ska läggas så att hon kompenseras för att hon, om hon hade jobbat kvar i Bryssel, bara hade betalat 6,5 procent i skatt jämfört med mellan 30 och 55 procent i Sverige.

Försäkringsbolaget har medgett att betala henne knappt 500 000 kronor efter avdragen skatt enligt svensk skattetabell.

I tingsrätten skickades målet vidare till Högsta domstolen, HD. Nu har HD beslutat att försäkringsbolaget ska ta hänsyn till att kvinnan som anställd i Bryssel betalade en lägre skatt och alltså haft en skattemässigt mer fördelaktig ställning innan hon blev skadad.