Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket om E16: Vi prioriterar säkerheten främst – framkomligheten når inte den nivå vi önskat

Svar till: Seved Röstberg, Motormännens avdelning i Gävle. Ett vägarbete är sällan positivt under tiden det pågår. Just detta vägarbete påverkar väldigt många, kanske främst de som arbetspendlar Gävle-Sandviken. Vår utgångspunkt inför ett vägarbete är att vi prioriterar säkerheten främst, både vägarbetarnas och trafikanternas. Framkomligheten är också mycket viktig och där ser vi att vi inte har nått den nivå som vi hade önskat. Det är framför allt i rusningstrafik 7.30-8.30 och 16-17.30 som det är problem.

Läs också (Debatt): Motormännen i Gävle om E16: "Orimlig hantering av Trafikverket"

Hela vägarbetet beräknas vara klart i mitten av november. Under den sista etappen stänger vi av ett körfält för arbetsområde och trafiken får passera i det andra i 50 km/h. Vi uppmanar därför trafikanterna att använda båda körfälten fram till vägarbetet, och att köra varannan bil när två körfält blir ett.

Vi skapar en säkrare väg genom att byta ut dåliga rör- och balkräcken och kompletterar med nya räcken på vissa sträckor. Där vi inte placerar vägräcken förbättrar vi sidoområdet genom att rensa slänterna från hinder som till exempel brunnar, trummor, stenar och träd.

Det arbete som utförs är svårt att göra effektivt. De första dagarna på varje etapp kan flera arbetsmoment göras samtidigt, så som kabelutsättning, stubbfräsning, rivning av dåliga räcken och utläggning av nytt material. I nästa moment kan vi endast utföra arbeten där nytt räcke ska upp och det kan se ut som om det görs lite.

Läs också (Insändare): Trafik på E16: "Fel på oss bilister – klarar inte av att köra bil när det blir avstängningar"

Vi arbetar ständigt för att minska antalet trafikolyckor för att nå nollvisionen, ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Jag är säker på att de flesta blir nöjda med att vi snart kommer att ha en mer säker vägsträcka mellan Sandviken och Gävle, trots att det varit tålamodsprövande för många trafikanter.

Ragnhild Brändeskär,

projektledare, Trafikverket

Läs också (Plusartikel): Stora köbildningar på E16 – här är Trafikverkets uppmaning till allmänheten: "Det skulle underlätta för alla på vägen"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel