Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tragiskt av Kanal 5 att visa Föräldrafritt

Annons

Under de senaste åren har tv-tablåerna fyllts av så kallade ”Nanny-program”, program som ska ge en ”quick-fix” till barnuppfostran och därmed också familjens problem. Igår visade Kanal 5 ett program som gick ett steg längre, ”Föräldrafritt” där barn i åldrarna 8–12 år ska leva ensamma utan sina föräldrar.

Visserligen övervakar föräldrarna vad som händer i husen där barnen bor, men barnen ska ändå ”lära” sig att hantera situationer som lockar fram översitteri och mobbning. Situationer som barnen är alldeles för unga och outvecklade för att ha någon möjlighet att hantera.

Man kan inte kalla programmet ”Föräldrafritt” för något annat än ett cyniskt socialt experiment där barn i framkallade utsatta situationer exponeras offentligt. Det tragiska är att flera av barnen och deras familjer har behov av stöd och hjälp, men media verkar vara de enda som lyssnar.

Tyvärr är media också villiga att utnyttja barnen och familjerna genom att exponera barnen i de utsatta situationer som uppstår. Situationer där barnen faktiskt far illa och där de negativa konsekvenserna kan bli långsiktiga och allvarliga.

Barnen som medverkar är alldeles för unga för att förstå konsekvenserna av exponeringen eller att media idag sprids snabbt via internet och sedan kan användas på många olika sätt. Det är heller inte säkert att föräldrarna förstår vidden av exponeringen av deras barn.

Vad är nyttan med det här programmet? Att få föräldrar att förstå att de behövs? Att få barn att förstå att vuxna behövs? Alla barn som kontaktar BRIS gör det för att de inte har någon vuxen i sin närhet som de kan anförtro sig åt. De vågar kontakta oss just för att de är anonyma i kontakten med BRIS och därmed inte riskerar att deras berättelse kommer att bli offentlig.

Barn behöver närvarande vuxna. Den uppmaningen behöver alla vuxna ta till sig, utan att exponera unga människor offentligt i utsatta situationer där de öppnar sig och visar sitt innersta för en allmänhet som inte kan ta emot det, utan som snarare förskräcks av barnens agerande gentemot varandra.

BRIS kan inte se att det finns någon anledning för Sverige att göra samma misstag som Storbritannien och visa programmet. Vi kan bara konstatera att det här är ett misslyckat val av Kanal 5.

Göran Harnesk
generalsekreterare BRIS

Mer läsning

Annons