Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tratten som ska stoppa råttorna

Källaröversvämningar, farliga gaser och råttor som klättrar upp ur toaletten. Det är konsekvenser av att vi sköljer ner fett i våra avlopp. Nu dras en kampanj i gång för att rädda VA-nätet i Sandviken.

Fett som sköljs ner i vasken är ett allvarligt problem för vattenavdelningen på Sandviken Energi. Fettet kan orsaka stopp i avloppet i hemmet och i ledningsnätet i gatan. Det har varit stora problem i delar av Sandvikens VA-nät. Fettet klumpar ihop sig och sätter sig på väggarna i rören.

Det är kanske inte du själv som spolar ner det som påverkas särskilt mycket. Det är först när det varma fettet möter kallt vatten ute i gatan som det stelnar. Men har du otur påverkar det din granne, i form av stopp i deras rör eller översvämning i deras källare.

– Rören kleggar igen och då har vattnet ingenstans att ta vägen och då bubblar det upp igen. Vi har ett antal sådana fall varje år, säger Johanna Blavier som är energibolagets kommunikatör.

Sandviken lägger i runda svängar en halv miljon kronor per år för att lösa problem relaterade till fett.

– Skulle alla ta sitt ansvar och hantera fett på rätt sätt leder det till att alla i VA-kollektivet får mindre problem, säger Johanna Blavier.

Fett i ledningarna kan också öka antalet råttor i kloakerna och möjligheten för dem att leta sig upp i toaletter och andra öppningar i ledningsnätet. Fettet kan även orsaka driftsstörningar i reningsverken. För dem som jobbar där blir dessutom farliga gaser som fettet alstrar ett arbetsmiljöproblem.

Sandviken Energi har just nu en kampanj för att göra Sandvikenborna uppmärksamma på problemet. Alla som vill kan hämta en gratis miljötratt hos Sandviken Energi.

Tratten skruvas på en vanlig petflaska och hjälper dig ta hand om fettet utan att kladd och otrevlig lukt. Det överblivna fettet från stekpannan hälls i tratten och när flaskan är full slängs den i brännbart avfall.