Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre för majoritet?

Delar av högeralliansen sände i går, lagom till lunch, ut ett flott ”erbjudande” om en samlingsregering i landstinget, eftersom situationen ”utvecklat sig till ett alltmer kritiskt läge”.

En knagglig mening för att uttrycka det alla vet; om inte landstinget får en fungerande majoritet snart kör länets sjukvård in i väggen.

Lite senare på dagen kommenterar Svante Lönnbark kostnaderna för inhyrda springläkare; de har dalat en aning, snart kanske vi slipper undan med sådär 130-140 miljoner om året. En from förhoppning när landstinget i praktiken står utan budget och pengarna rinner i väg. Den budget som Laszlo Gönczi släppte igenom är i praktiken makulerad och lagd till handlingarna.

Efter kalabaliken i Bollnäs sökte socialdemokraterna en ny majoritet, den kunde finnas i mitten. Ett anbud skickades i väg till centern och folkpartiet, tillsammans med den sittande ledningen kunde så en stark majoritet bildas, som fungerade ända fram till valet.

Det krävde kompromisser, från alla, med bara ett absolut villkor från det största partiet: En ny budget måste förhandlas fram.

Centern har visat förståelse för vad som krävs och därför suttit ner med Ann-Margret Knapp och andra för att hitta möjliga lösningar och framkomliga vägar. Folkrörelsepartierna har ännu en del gemensamma värderingar och, viktigt, insikter om att blockgränserna måste överskridas om landstinget skall fås att fungera. Därför detta sökande efter kompromisser.

Men den sortens samkväm gillades inte i hos alliansens ledningscentral i Stockholm, men den lokala centern har insisterat; landstinget först, rikspolitiken, inklusive alliansenigheten, därefter.

Folkpartiet och kristdemokraterna orkade inte med den sortens lokala prioriteringar och inför risken att hamna utanför både debatten och landstingets ledning skrev de två ihop sig med moderaterna om en samlingsregering.

Men, lite märkligt, samtidigt som de tre skrev ihop sig satt kristdemokraternas Lars-Erik Häggblom i samtal med socialdemokraterna, utan att nämna brevet. Så byggs ju inga förtroenden.

Nu ser det politiska spelet ut så här: Centern är fortsatt intresserat av ett samarbete, men utesluter vänstern. Anledningarna till den markeringen är något oklar, ingen kan ju anklaga vänstern för populism eller för att skriva ut ultimatum.

Socialdemokraterna utesluter moderaterna och sjukvårdspartiet och antagligen också kd.

Men med c, s och mp får landstinget ändå en fungerande majoritet. Den nya budget som socialdemokraterna kräver kan väl då, mot bakgrund av alternativen, innehålla en del kompromisser, som svider och smeker ungefär lika hos alla.